Et liv på vent?

LIVSMESTRING Vi lager problemer som ikke finnes når vi sier at et menneske «satte livet på vent» fordi det gjorde «feil» valg. Så glemmer vi for lett at å ombestemme seg bare er å bestemme seg på en litt annen måte.

Blogg-ferien er over. Ikke gå glipp av viktige nyheter. FØLG og LIK oss på Facebook. DEL med dine venner. Og meld deg på vårt gratis, reklamefrie NYHETSBREV.

 
Livet ditt blir aldri satt på vent. Livet ditt leves her og nå. Enten valgene førte til en ekstra runde på banen, eller du var førstemann til enda et mål.

Det er skolestart i disse dager. Mange har brukt sommeren til å bestemme seg. Noen ombestemte seg.

DET FRAMSTILLES SOM EN KATASTROFE å bruke ett år ekstra. Det er imidlertid helt uproblematisk at en 16-åring gjør et nytt valg og bruker et år ekstra på skolen. Selv om normert tid oftest er tre år, bruker noen fire eller fem. Det er greit.

Jég brukte fire år på videregående fordi jeg byttet linje. Tapte jeg et år?

Så brukte jeg enda ett år på å få perfekte karakterer så jeg kunne studere det jeg trodde jeg ville. Tapte jeg enda et år?

JEG GIFTET MEG I STEDET UNG. Svært ung. Min kone har likevel ikke vraket meg. I tillegg til hele ni barn og unge vi har «lånt», gav hun meg ei flott datter. Hvor mange år tapte jeg på det?

Jeg har studert litt forskjellig. Fra merkantile studier til teologi. Så internasjonale studier. Det tok tid før hjertet mitt vant over hjernen og andres forventninger. Hvor mange år tapte jeg da?

Du skjønner hvor jeg vil nå.

Jeg har levd et variert og spennende liv, synes jeg. Jeg har vært fattig. Og rik. Jeg har hatt god helse, og jeg har vært dødssyk. Jeg har hentet mine erfaringer fra tre verdener.

GRUNNEN TIL AT JEG ROPER, er ikke at jeg enda en gang har sett filmen «Stopp verden, jeg vil av». Det er fordi jeg leser om en fagforenings moralske panikk mot både gamle (regjering) og unge (skoleelever og studenter) som begge ønsker en mulighet til å ombestemme seg under utdanning (lenke | PDF).

Det viktigste er ikke at vi kommer oss fort gjennom livet.

Det viktigste er at vi velger riktig. Også om det tar litt tid. Også om vi må velge to og tre ganger. Ikke bare én.

Det viktigste er at DU finner din egen vei. At DU lander og lever i et liv som er ditt eget.

Ingen kunnskap er unyttig. Ett år ekstra kan gi deg mange positive erfaringer. «Ungdommen nå til dags» — unnskyld, Sokrates, jeg stjeler visst fra deg igjen — har ikke hastverk.

Ett år ekstra? De skal bli 100, alle sammen!

Det er skolestart over hele landet i disse dager. Det er ikke så farlig om du ombestemmer deg. Å ombestemme seg er nemlig også å bestemme seg. Bare på en annen måte.


Følg oss på Facebook? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på sida du får opp!

Få NYTT fra PREACHER.no:


Vi gir ALDRI bort mailen din. Du mottar mail fra oss omtrent en gang i uka, gjerne seint søndag kveld. (Vi har riktignok fri, men det har ikke apekatten MailChimp.) Når du er ferdig med å registrere deg, får du en mail fra MailChimp som ber deg bekrefte adressen din.

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. © 2018 og alle rettigheter reservert. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.