Det nærmer seg valg for KrF

AKTUELT Det nærmer seg ekstraordinært landsmøte og veivalg i KrF. Gjesteskribent Bernt T. Oftestad frykter en ny allianse mellom Ap, Sp, SV, KrF og Den norske kirke. Politikk og moral blandes igjen sammen.

Pensjonert professor i teologi og katolikk Bernt T. Oftestad (bildet) blogger på preacher.no. Kristelig Folkepartis ekstraordinære landsmøte avholdes allerede førstkommende fredag 2. november.

NB: MEST FOR KRISTNE!

Gå ikke glipp av viktige nyheter. FØLG og LIK oss på Facebook. DEL med dine venner. Og meld deg på vårt gratis, reklamefrie NYHETSBREV.

 
Bernt T. Oftestad var min professor i kirkehistorie på Menighetsfakultetet Vitenskapelig Høgskole (MF). Oftestad publiserte dette innlegget først på sin egen Facebook-profil. Vi gjengir det med tillatelse.


Bildetekst:
BEKYMRET. Pensjonert professor i teologi Bernt Torvild Oftestad er bekymret for at Kristelig Folkeparti velger samarbeidet med sosialistiske partier. Foto: Privat.

MANGE SOM HAR KOMMENTERT KrFs veivalg, har blitt overrasket over at orienteringen mot AP og SV har fått så bred tilslutning blant KrF-folk. Da har man oversett en helt avgjørende forutsetning: Den norske kirke.

LES >> Flere aktuelle kommentarer fra Bernt T. Oftestad

Den norske kirke har en politisk profil som i mangt — og særlig i spørsmål som tidligere har vært vitale for KrF — framtrer som venstreorientert. Er man KrF’er og medlem av Den norske kirke, samt støtter dens læremessige radikalisering, så gis det ikke så mange sperrer mot å integrere KrF i den røde blokken. Snarere tvert imot. Det blir et politisk mål. Det Hareide og hans medarbeidere i realiteten har lagt opp til, er å ajourføre KrF med utviklingen i Den norske kirke.

Om KrF skulle slutte seg til en regjeringskonstellasjon der Ap fører an og SV er et støtteparti, oppstår det et politisk kraftsentrum som omfatter både Den norske kirke og en rekke partier på venstresiden, deriblant KrF. KrF kan gi det hele en slags kristelig garanti. Denne nye alliansen har en primær hovedfiende: Det er FrP. Og sekundært Høyre som samarbeider med FrP i regjering.

DET ER ALLTID EN FORDEL å peke ut en person som fienden. Hatet mot Sylvi Listhaug er nå blitt god tone blant de fleste.

LES >> Sylvi Listhaug langer ut mot KrF-ledelsen i ny bok

Vi vet omtrent hvilken kurs denne nye alliansen vil føre. Imidlertid kan man også se for seg en kirkepolitisk konsekvens. Den norske kirkes privilegerte stilling i det norske samfunn vil bli sikret.

DET VIL BLI ET MÅL for denne nye alliansen å drive FrP ut av det demokratiske fellesskapet. For eller mot Listhaug – det blir selve prøven på om man skal holdes utenfor eller anses verdig til å være innenfor. Å gå løs på henne er blitt en søknad om å høre hjemme i det gode selskap eller en bekreftelse på at man er der.

Vi er tydeligvis på vei mot en dyp polarisering i det norske samfunnet. Det bør ikke overraske noen. Polariseringen skjer i Europa og i USA. Den er knyttet til viktige temaer som det nasjonale og det globale, til innvandring og integrering, frihet og enhet osv.

LES >> Går KrF til venstre?

Det er vanskelig å se noe som skal kunne samle. Avstanden mellom samfunnsoppfatningene og de politiske kulturer er betydelig. Den gjensidige tilliten som er viktig om et samfunn skal kunne holde sammen, smuldrer mer og mer opp. Vi kjenner prosessen fra vår europeiske mellomkrigstid. Det er enheten som ble skapt etter den annen verdenskrig som nå går mot sin definitive avslutning.

>> DU KAN GJERNE KOMMENTERE, LIKE OG DELE DENNE SAKEN FRA FACEBOOK-PROFILEN TIL FORFATTEREN (KLIKK HER)


Copyright © 2018 Forfatteren og Victor Skimmeland er preacher.no