Svein-Magne Pedersen

MEDIA Jeg satt i det såkalte lederskapet i en lokal misjonskirke en gang det ble sendt ut hyrdebrev fra den nasjonale ledelsen. Vi fikk beskjed om at Svein-Magne Pedersen ikke lenger skulle benyttes i misjonsmenighetene.

Oppslagene som startet i VG tidligere i år, og på nytt igjen nå i november, kan se ut til å gi kritikerne rett. Men er det virkelig så enkelt? Kanskje vi skulle ta oss tid til å trekke pusten en ekstra gang.

NB: BARE FOR KRISTNE!

HUSK >> LIK og FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK

SVEIN-MAGNE PEDERSEN var en gang reisende evangelist i det daværende Misjonsforbundet, nå omdøpt til Misjonskirken Norge. Begrunnelsen for tabuet var en såkalt grenseoverskridende forbønnspraksis. Vi fikk ingen ytterligere forklaring.

Fordi ryktene løp fort i misjonen, fikk vi snart og uoffisielt høre over hviskelinjen at det visstnok gjaldt damer.

Det stemte ikke, og det var bare ondsinnet sladder. Vi som satt i lederskapet (en uklar kombinasjon av pastor, eldstebrødre, styremedlemmer og utvalgte hovedledere) ba om en avklaring. Vi fikk den. Ledelsen i Misjonskirken Norge likte ikke måten han ba for syke på. Den gang som nå.

Jeg har opplevd at flere forkynnere eks-kommuniseres mens de er i tjeneste. Det skjedde med brev til lederskapet i menighetene. Menighetene selv fikk ikke vite noe.

Svein-Magne Pedersen havnet i celebert selskap. Riksevangelisten Rolf Auke ble også eks-kommunisert fra Misjonsforbundet. Etterpå kom hyrdebrevet til lederskapet. Vår menighet valgte likevel å bruke ham.

Han var en fisker som fikk fisk.

EVANGELIST. Rolf A. Auke døde bare 64 år gammel. Hen ble omtalt som en av Guds generaler i Norge, men Misjonforbundet takket ham av. Foto: Familien.

MIN FØRSTE – OG FOSTRENDE – pastor ble også skrevet ut og bannlyst fra forkynnergjerningen. Det hindrer ham ikke i tjenesten. Nå, som pensjonist, reiser han både til Nord-Norge, hvor trossamfunnets egne pastorer sjelden vil dra, og han leder en misjon i Bolivia.

Da kona og jeg flyttet hjem fra Colombia, ble vi også eks-kommunisert. Pastoren i hjemme-menigheten ville ikke ha oss med lenger, så han kom på besøk en vinterkveld i 2004. Vi måtte gå og finne oss en ny menighet.

Vi gikk. I stillhet. Sånt utløser nemlig sjokk. Deretter skam. Det tok oss år å skjønne at det faktisk ikke var vår skyld at vi ble ekskludert, men usunne maktstrukturer i en sektliknende menighet. Etter hvert var eksklusjonen frigjørende. Det rare er at pastoren som sparket oss i ettertid ikke har turt å stå for handlingen. Hvem skammer seg nå?

Det var en digresjon. Nå, til poenget.

Da jeg søkte på jobber i andre frimenigheter, oppdaget jeg etter hvert at også jeg stod på fy-listen til Misjonskirken Norge. Uten utroskap eller overgrep, og slett ingen grenseoverskridende forbønnspraksis. «Noen» fra Misjonsforbundet tok stadig den unødvendige telefonen og hindret at jeg fikk jobb, selv når jeg var innstilt på førsteplass. Tre pastorjobber i tre forskjellige menigheter. Tilbudet ble trukket i siste liten. Da kuttet jeg ut frimenighetene. Jeg gikk i stedet til Den norske kirke.

Vi var allerede fire evangelister som hadde blitt sparket ut av Misjonsforbundet. Rolf Auke, Svein-Magne Pedersen, min pastor og jeg. Misjonskirken Norge holdt seg med svartelister, skjønte jeg. I praksis var det et yrkesforbud. Dét er en sak VG kunne skrevet om. Det gjør ikke avisa. VG burde også skrevet om overgrepspastorene Misjonsforbundet gjemte unna. De vet ikke avisa om.

BØNNE-PASTOR? Erik Andreassen er hovedpastor for en av Misjonskirkens viktigste menigheter, Betlehem i Oslo, og bidrar i foreningen «Bønn for Oslo». Han er ikke like glad for Svein-Magne Pedersens bønner. Foto: Skjermdump fra promovideo, YouTube.

MISJONSKIRKENS PASTORER stiller opp når VG skriver om «mirakelpredikanter». Pastor Erik Andreassen i den viktige Oslo Misjonskirke sammenligner journalistene i VG med profetene i Bibelen etter avisas oppslag om Svein-Magne Pedersen. Pastor Andreassen rykket først ut på Facebook, og dét havnet i flere medier. Siden slettet han Facebook-innlegget. Du kan imidlertid ennå lese utspillet blant annet i avisa Dagen (lenke).

Jeg må innrømme at jeg ikke tror så veldig mye på VG. Det gjør imidlertid Misjonskirken Norge. Misjonskirken Norge tar nok en gang avstand fra en av få predikanter som tør å be for syke. Det handler ikke bare om stilen, men om det faktum at han ber.

Ja, ja…

HUSK >> LIK og FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK

Hadde bare Misjonskirken Norge vært like strenge med seg selv og sine partnere i Colombia som de er med Pedersen og hans prosjekter i India. Jeg har jobbet i Colombia. Jeg vet om flere ting som ikke tåler dagens lys. Misjonskirken har blir lurt mer enn én gang, og pengene renner ut. Både misjonens penger og NORADs.

La Svein-Magne Pedersen få en sjanse til å rydde opp. Eventuelt vise om han er blitt lurt. At VG anklager en predikant er ikke det samme som bevis.

LES MER >> 9 av 10 kristne har fått nok av kristen-TV

LES MER >> Kristne kommentarfeltkrigere

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. © 2018 og alle rettigheter reservert. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.