Billy Graham og håpet i hverdagen

MANDAKT Det er mandag, det er julaften. Den norske kirkes største markering er også den som provoserer de post-moderne, selvvalgte hedninger aller mest.

Få gjør Levi Fragell så rasende som Billy Graham. Selv om gamle Billy reiste hjem til himmelen tidligere i år, er navnet hans alene nok til å vekke Fragell. Her får du grunnen.

Hør MANDAKTen: Graham og håpet i hverdagen (4:03)

«Hverdagen er ikke håpløs. Langt ifra. Jesus er ikke en vi bare trenger å plukke fram på søndager og til jul. Han duger i hverdagen også.»

Dette skrev Billy Graham. Det er dette som provoserer humanetikere og ateister noe så voldsomt. Det er også dette som kan bære deg gjennom en hverdag. Hver dag.

Håpet i hverdagen

— Gud er hellig! ropte den gode Billy under kampanjene sine. Det var den typen kampanje Billy Graham holdt i Oslo senest på 70-tallet og som Levi Fragell prøvde å få forbudt.

LES på FRITANKE.no >> Svovelpredikanten Billy Graham: Ble møtt med råtne tomater i Norge – var en samlende skikkelse i USA (lenke)

Billy åpnet Bibelen og leste:

«Hellig, hellig, hellig er Herren Sebaot. Hele jorden er full av hans herlighet.» (Jes 6:3)

— Bibelen lærer oss at Gud er fullt og helt hellig og ren, ropte Billy Graham. — Fra Første Mosebok til Åpenbaringen åpenbarer Gud seg som så hellig at Han ikke engang kan se på synden. Til og med Jesus ropte fortvilet fra korset og opp til himmelen:

«Min Gud, min Gud, hvorfor har du forlatt meg?» (Mark 15:34)

Dette forferdelige øyeblikket da alle menneskers synd — både de som levde og de som var døde, ja, til og med de som ikke var født — alle menneskers synd ble lagt på Jesus. Nå skulle Han sone for alt vi hadde gjort og kom til å gjøre.

Gud vendte seg bort fra sin egen Sønn i vemmelse. Summen av alle verdens fortidige og framtidige synder var for mye å se på. Selv for Gud.

Guds Sønn, Jesus Kristus, tok på seg skylda for alt. I dette øyeblikket på korset måtte Jesus lide for våre synder. I tillegg til smertene Jesus kjente på kroppen, vendte Gud seg bort fra din egen Sønn!

Finnes det noen verre straff? En far som vender ryggen til barnet sitt?

Likevel tok Jesus straffen for oss. Han ble forvist. Så vi kunne slippe.

Det er julaften

DET ER JULAFTEN. Tidligere i dag delte jeg en artikkel med spørsmål og svar om Jesu fødsel. Her får du svarene på Jesu død og oppstandelse. Jesu fødsel hadde en hensikt:

Dette var hensikten.

Det er julaften. Kirken leser en lang rekke tekster på denne dagen. Jeg publiserte den viktigste av dem, juleevangeliet. Den kan du lese her.

Det er julaften. Hvis du fikk spørsmål om hva du var takknemlig for i året som gikk, hva ville du svart da?

Kanskje tenker du på familien? Helsa di? Venner? Disse står høyt oppe på lista mi, og du som kjenner meg, veit hvorfor. Kjerka mi står litt lenger ned på lista, men det skal jeg få orden på neste år. Du som kjenner meg, veit også hvorfor.

Alle gaver fra Gud er grunn til å være takknemlig. Jeg veit at jeg har fått livet i gave. Både dette livet (les hvorfor her) og det neste. Det evige.

Guds viktigste gave til oss denne jula – hver jul – er Hans Sønn. Han som kjempet seg gjennom fristelse og lidelser og tok oppgjøret med vår synd. Han som gjenforente oss med en hellig Gud.

Dette er ingen gave du skal ta for gitt! (Dette ordspillet må du visst bare skjønne.)

Det er en gave å være takknemlig for.

«Gud være takk for sin usigelige gave!» (2Kor 9:15)

Hør MANDAKTen: Graham og håpet i hverdagen (4:03)

LES >> Flere MANDAKTer på preacher.no


Følg oss på Facebook? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på sida du får opp!

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert © 2018 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.

En kommentar om “Billy Graham og håpet i hverdagen”

  1. «I ettertid er det nok de hissige protestene mot Graham som huskes best. De ble arrangert av en aksjonsgruppe hvor senere generalsekretær i Human-Etisk Forbund Levi Fragell var en av initiativtakerne. [..] Fragell har beskrevet tomatkasting, mastklatring, roping og en generelt opphetet stemning som han da gledet seg over. Graham ble også utsatt for et fysisk angrep på et møte ved samme norgesbesøk.»
    —Ordrett sitert fra Human-Etisk Forbunds medlemsblad ‘Fri Tanke’.

Det er stengt for kommentarer.