Falske nyheter gikk likevel IKKE like fort som ekte

MEDIA Så var det ikke sant likevel. Forskning som påviste at falske nyheter spredde seg raskere enn sannheten, var feil. Det var nemlig motsatt.

Folk foretrekker fremdeles sannhet framfor løgn, og ondsinnet sladder dør raskere. —Sannheten skal gjøre dere fri, sa Jesus allerede to tusen år før sosiale medier ble funnet opp.

PREACHER.no har laget ukeplan. Dette er omsorg på ONSDAG (diakoni).

HUSK >> LIK og FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK

Det var det vitenskapelige tidsskriftet ‘Nature Human Behaviour’ som publiserte studien i juni 2017, og den fikk mye oppmerksomhet.

Med mye falske nyheter på sosiale medier, særlig etter en valgkamp i USA hvor Cambridge Analytica hadde målrettet falske nyheter til over seksti millioner velgere, samtidige som russiske operatører var svært aktive, trodde forskerne på resultatene.

Så var det i stedet motsatt. Forskerne byttet om på datasettene ved en feil. Tross mye falske nyheter, levde sannheten faktisk lenger.

Gode nyheter, altså. Eller som Jesus sa:

«Sannheten skal gjøre dere fri.» (Joh 8:32)

Forskerne trakk artikkelen om sosiale medier tilbake, meldte nettstedet Retraction Watch. Forskerne, som var fra Kina, USA og selskapet Yahoo, hadde laget en modell for informasjonsflyt, og de brukte Facebook som eksempel. De hevdet at selv om vi kanskje foretrekker god kvalitet på informasjonen, blir det for mye å forholde seg til i informasjonsflommen. Vi klarer ikke å skille bra fra dårlig. Nå skriver de altså i en forklaring i ‘Nature Human Behaviour’ at de fikk feil i en av analysene på grunn av en programvarefeil.

LES >> flere saker om media fra PREACHER.no videre

Copyright © 2019 Victor Skimmeland er preacher.no.