Be for Donald Trump, Erna og Siv? Du må tulle, Victor!

MANDAKT Skal kristne be for Donald Trump? Eller for Erna Solberg? Ja, sier Paulus — uten å gi oss ett eneste unntak. «Jeg formaner dere framfor alt» å be for alle i ledende stillinger. Donald Trump, Erna Solberg og Siv Jensen inkludert! Dette er Paulus’ ord i dag.

Å, som det svir. Dette er salt i åpne sår!

Be for Donald Trump? Du må være hakkende gal, Victor. Ingen oppegående kristen med sosial samvittighet ber da for Donalt Trump. Eller for høyreekstreme Siv Jensen. Eller for Erna Solberg, som tar fra de fattige og gir milliarder i skattelette til de rike.

Likevel er det akkurat dét Paulus befaler oss!

—Jeg formaner dere, begynner Paulus.

—Framfor alt, forsetter han.

—Be for ALLE i ledende stillinger!

DEN NORSKE KIRKES ANSATTE, prester — og de frivillige som bemanner styrer og råd — de går stort sett mot venstre. Det har de allerede gjort i mange år. Den norske kirke — min kirke — taler ofte og gjerne mot de som styrer fra høyresida i politikken.

I frimenighetene er ikke bildet like entydig, men ofte ser vi at særlig de mer karismatiske frimenighetene stemmer i retning mot høyre. Joda, mange kristne stemmer ennå på Kristelig Folkeparti, men når de ikke gjør det, er det ikke sjelden vi hører støtte til Høyre og Fremskrittspartiet. Ikke sjelden blander noen også inn skepsis mot muslimer.

>> HUSK : LIK og FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK

INGEN AV DEM HAR RETT! Bibelen har nemlig en langt mer radikal utfordring til oss: Vi trenger ikke å like Donald Trump. Vi trenger ikke å stemme på Erna Solberg. Likevel utfordrer Bibelen oss til å be for dem!

Når hørte jeg sist at noen i Den norske kirke ba for Donald Trump i en gudstjeneste, uten at bønnen ble kamuflert som flengende kritikk av amerikansk politikk? Når hørte jeg sist at prestene ba for Solberg og Jensen? Eller for Høyre og Fremskrittspartiet?

Paulus er urokkelig. Enten de som styrer heter Pilatus, Caligula eller Nero — eller de heter Trump, Putin og Solberg — så er påbudet urokkelig:

Be for dem!

De som styrer — uansett hvem de er — be for dem!

Ordene går Paulus til den unge presten Timoteus, men de gjelder oss alle sammen:

1 Jeg formaner dere framfor alt til å bære fram bønn og påkallelse, forbønn og takk for alle mennesker. 2 Be for konger og alle i ledende stillinger, så vi kan leve et stille og fredelig liv med gudsfrykt og verdighet i alt. 3 Dette er godt og noe Gud, vår frelser, gleder seg over, 4 han som vil at alle mennesker skal bli frelst og lære sannheten å kjenne. (1Tim 2:1-4)

Det handler ikke om å like partiene som styrer. Det handler ikke om å stemme på de som allerede sitter med makta. Det handler om noe så enkelt som å be for fred, så vi som folk og kristne kan leve rolige liv uten for mye dramatikk.

LES og LYTT >> Flere MANDAKTer på preacher.no

I STEDET HAR VI KRISTNE BLITT POLITISKE. Jeg snakker ikke om de aktive i Kristelig Folkeparti. Jeg snakker om frikirkelige som nå jubler for Trump og Israel og samtidig fordømmer våre norske myndigheter. Jeg snakker om den politisk korrekte eliten i Den norske kirke som også fordømmer våre myndigheter og heier på SV, MDG og Ap.

I kampen for våre politiske synspunkter glemmer vi det viktigste budet Paulus gav oss:

Be for de som styrer oss!

Be for Trump, sjefen for verdens mektigste nasjon! Be for Siv Jensen, Frp-dronninga som styrer over bompenger og skattelette til Norges rikeste! Be for Erna Solberg, dama som nektet Jonas Gahr Støre jobben som statsminister!

Er du riv, ruskende gal, Victor?

Kanskje? I så fall var Paulus det også.

Bønner

La oss be to bønner i dag:

  • Herre Jesus, tilgi meg fordi jeg blandet partipolitikk med dine gode bud. Hjelp meg å be for fred i landet og verden, uansett hvem som styrer. Hjelp meg å omvende meg, så jeg kan be for alle som styrer, enten jeg stemte på dem eller ikke. I Jesu navn. Amen.
  • Herre Jesus Kristus, du som Frelser og Bevarer, styr hånd og tanke hos hver og en som er valgt til å styre oss. Hjelp dem til å styre for fred og ikke mot krig. I Jesu navn. Amen.

Illustrasjonsfoto:
BØNN FOR TRUMP. «Takk, Herre Jesus, for president Trump,» lyder teksten på plakaten. Akkurat disse ordene finner vi igjen i Paulus’ påbud til Timoteus og alle kristne. Foto: Victor Skimmeland/Skjermbilde fra Rolling Stone.

ROLLING STONE >> On Russiagate and Our Refusal to Face Why Trump Won (lenke | PDF)
BE.no >> Be for konger og for alle som er i høy stilling (lenke | PDF)


Følg oss på Facebook? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på sida du får opp!

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert © 2019 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.

En kommentar om “Be for Donald Trump, Erna og Siv? Du må tulle, Victor!”

  1. OPPRIKTIG TALT:
    Muligens den beste mandakten i hele reportoaret over mandager….!!
    Utfordrende, kvass, kjærlig og i høyeste grad nødvendig.
    DET ANGÅR OSS ALLE.

Det er stengt for kommentarer.