En personlig trener for troen?

TANKER Kristne er like late som andre. Kan vi slippe unna med mindre slit og mer underholdning, gjør vi gjerne det. Men ikke innbill meg at vi blir sterkere og mer utholdende av bare å gå på møtene med mest action og høre predikantene som gir best underholdning. Å vokse som kristen krever litt mer.

Jeg er allerede langt inne i de svenske skogene. Jeg skal besøke en venn fra gamle dager i pinsen. Nå trenger både bilen og jeg en rast. På hver vår måte henter vi energi. Både bilen og jeg må lades.

Kristenlivet må også lades. Mens jeg lader, vil jeg dele dagens spontane tanker med deg.

Paulus bruker gjerne idretten og militæret som bilder på livet en kristen må leve. Uten innsats, ingen seier. Les hva han skriver:

«Jeg har stridd den gode strid, fullført løpet og bevart troen. Nå ligger rettferdighetens seierskrans klar for meg.» (2Tim 4:7-8a)

«Og den som kjemper på idrettsbanen, får ikke seierskransen uten at han følger reglene.» (2Tim 2:5)

«Vet dere ikke at de som løper på idrettsbanen, de løper alle, men bare en får seiersprisen? Løp da slik at dere kan vinne den! Enhver som deltar i idrettstevling, er avholdende i alt – de altså for å vinne en forgjengelig krans, men vi en uforgjengelig.» (1Kor 9:24-25)

«Ta derfor Guds fulle rustning på, så dere kan gjøre motstand på den onde dag og bli stående etter å ha overvunnet alt.» (Ef 6:13)

>> HUSK : LIK og FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK

HVORDAN ER DET MED DEG? Hvordan bygger du styrke i livet ditt? Hvordan blir du utholdende?

Mange trener aktivt på et treningssenter. Ville du brukt en personlig trener som fortalte deg at du kunne droppe vektene i styrketrening?

En god del av oss har jobbet med å få kontroll med kosthold og vekt. Ville du valgt en ernæringsfysiolog som forsikret deg om at du bare kunne fortsette med hurtigmat, og at kolesterolet fortsatt ville være lavt?

Kanskje du har hatt barn på leksehjelp. Ville du godtatt en assistent som insisterte på at to pluss to er fem?

Tenk om kjøreskolelæreren din hadde insistert på at clutchen ikke var noe å bry seg om når du skulle gire? (Dette gjelder selvfølgelig ikke for elbil, en slik som jeg kjører i dag. Men du tar poenget mitt likevel, du.)

DU SKJØNNER HVOR JEG VIL. Du oppsøker selvfølgelig folk som vet hva de snakker om når du skal lære noe. Du ler av av de som kaster bort tida di — og si — på tull.

Det er ikke så ofte jeg hører at predikanter stemples som tullebukker, men det har hendt. Med unntak for de som forfølges for sin klare og uredde tale, har det stort sett vært fortjent. De lærer bort lettvintheter. Usannheter. De forteller deg aldri at for å vinne, må du satse. De lærer deg ikke noe så opplagt som at du faktisk må be — hvis du vil ha bønnesvar. De forteller deg alt du ikke trenger å bry deg om. Aldri hva du faktisk må for å få til noe.

Vi tør ikke å si det som er sant om dem. Vi er livredde for å støte noen. Det kalles visst å dømme. Så vi lar dem slippe unna, selv de som opplagt er falske lærere.

HØR HER! Å sette hale på grisen gjør nok vondt, men det kan være nødvendig. Å si rett ut at en predikant preker tøys, er ikke å dømme. Det er å BEdømme. Vurdere. Selvfølgelig har du lov til å vurdere det du skal bruke tid på. Det du kanskje skal forme livet ditt med.

En biskop jeg en gang hadde på ‘Veien til prestetjeneste’ sa rett ut at teologien ikke var hans sterke side. Han var aktivist. Så ble innholdet i undervisningen også deretter.

Bibelen kaller dem falske lærere. Uten filter.

Hvor var det du lærte at du ikke skulle dømme, sa du? Selvfølgelig skal du bedømme dem som preker. Ikke svelge unna alt tull og tøys.

Du kaster heller ikke bort tida di på kvakksalvere som sier at McDonald’s er greit mot høyt kolesterol. Du tar ikke kjøretimer hos en som ikke vet hva en clutch er. Du betaler ikke en personlig trener som sender deg hjem til enda mer Netflix.

Hør hva Peter skriver:

«Men det fantes også falske profeter i folket, og på samme måte skal det stå fram falske lærere blant dere. De skal lure inn vranglære som fører i fortapelsen, og til og med fornekte den Herre som har kjøpt dem fri. Dermed fører de raskt seg selv i fortapelsen.» (2Pet 2:1)

Ikke være redd. Er predikanten på bærtur, trenger du ikke å høre på ham. Eller henne. Feil er feil.

Ikke kast bort tida di.

Bilde: LADEPAUSE. Både kroppen, bilen og kristenlivet trenger en ladepause. Her i Jung underveis sørøstover i Sverige. Foto: Victor Skimmeland.

Copyright © 2019 Victor Skimmeland er preacher.no.

En kommentar om “En personlig trener for troen?”

  1. Hei Victor, jeg så at du hadde vært kraftig syk. Håper alt står bra til med deg nå. Fred Larsen 98171769.

Det er stengt for kommentarer.