Bileams løgn

ISLAM —Gud har ingen sønn, fortalte sjåføren meg i fjor. Det var ikke den samme som kjørte meg hjem fra sykehuset i dag, men jeg husket ham likevel. En annen samtale i dag med ei norsk lovsanger hadde satt meg på sporet.

En av hans landsmenn hentet meg på sykehuset i Skien og kjørte meg hjem til leiligheten i Sandefjord. I motsetning til fjorårets bekjentskap, var ikke dagens sjåfør snakkesalig. Han ville heller høre radio. Pent og rolig gikk det også, ikke mer enn 90 i 110-sonen.

Ei dame jeg har blitt kjent med gjennom felles interesser og venner — hun blogger hun også — hadde lagt ut en bibeltekst på Facebook-sida si.

«Gud er vel ikke et menneske, så Han skulle lyve, eller en menneskesønn, så Han skulle angre. Har Han talt uten å gjøre det? Eller har Han talt uten å sette det i verk?»
4Mos 23:19

Skriftstedet oversettes litt forskjellig avhengig av hvem som har utgitt Bibelen, men innholdet er i prinsippet likt gjennom alle utgaver jeg har lest. Jeg skal derfor ikke plage deg med noen påstander om hva grunnteksten egentlig sier.

«Gud er vel ikke [..] en menneskesønn,» spørres det retorisk.

Og der hadde vi plutselig beviset for at Gud ikke har noen sønn. Eller?

Fullt så enkelt er det ikke. Damen jeg nevnte, mente selvfølgelig ikke å skrive at Gud ikke har noen Sønn, men hun minnet meg likevel om islams hovedanklage mot Jesus:

Jesus er ikke Guds Sønn, for Gud har ingen Sønn. Jesus er en profet, som Muhammed. Ikke mer.

Det er denne teksten islam støtter seg på.

—Gud har ingen sønn, hadde taxisjåføren hevdet med styrke. Det var i fjor. I år var sjåføren taus.

LES >> om taxisjåføren i Ferdiglagte gjerninger her.

BIBELEN ER HELT OG FULLT TROVERDIG, men det er ikke Gud som taler hvert eneste ord som står der. I noen bibler trykkes Guds direkte tale med rød skrift. Det hjelper litt for noen.

Bibelen er fullt og helt troverdig, men den gjengir både det onde mennesker sier og gjør — og det gode som kommer fra Gud.

Det er ikke Gud selv som taler disse ordene. Det er ikke Gud selv som påstår at han ikke har noen Sønn. Ordene kommer fra en privatpraktiserende profet som vi møter gjentatte ganger i Det gamle testamentet. Navnet hans er gjengitt hele 61 ganger i 4. og 5. Mosebok, Josva, 1. Krønikebok, Nehemja, Mika.

Han dukker også opp to ganger i Det nye testamentet, i 2. Peters brev og i Judas’ brev.

Ordene tilhører Bileam, og Bileam er ikke Guds profet. Han er en falsk profet.

I DAG HØRER VI BILEAM på nytt. Islam har fanget opp dette ene utsagnet.

Selv Bibelen hevder at Gud ikke har noen sønn, hevder islam. Men slik er det ikke. Ordene stammer fra den falske profeten Bileam, ikke Gud.

Også konservative jøder tror på løgnen og hevder at Gud ikke har noen Menneskesønn.

LES >> mer om islam på PREACHER.no

LØGNENS FAR, er Satan blitt kalt. Løgnene stammer fra Satan. Gud, derimot, lyver ikke.

Når Bibelen noen ganger kan synes selvmotsigende, er det viktig å lese sammenhengene. Hvem sier egentlig hva? Er det Gud som har sagt det, eller er det noen andre?

Bileam var fylt av løgnens ånd. Satans ånd.

Satan siterte også Bibelen for Jesus, men ble tre ganger tilbakevist. (Matt 4:1-10)

Det var Guds Sønn som avviste Satan, løgnens far. Bileams far.

Gud har nemlig en Sønn. Hans navn er Jesus Kristus.

LIK og FØLG >> preacher.no på Facebook.

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
TAXI. Sjåføren kjørte meg hjem til Sandefjord fra sykehuset i Skien. Han hadde god tid på motorveien, men snakke ville han ikke. Foto: Privat.

Få NYTT fra PREACHER.no:


Vi gir ALDRI bort mailen din. Du mottar mail fra oss omtrent en gang i uka, gjerne seint søndag kveld. (Vi har riktignok fri, men det har ikke apekatten MailChimp.) Når du er ferdig med å registrere deg, får du en mail fra MailChimp som ber deg bekrefte adressen din.


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no. Alle rettigheter reservert © 2019 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit om du oppgir kilde. Annen bruk? Spør først.

3 kommentarer om “Bileams løgn”

  1. Du kan gjerne kommentere denne saken her. Er det første gang du kommenterer, blir ikke kommentaren din synlig før jeg har godkjent deg som ny kommentator. Framtidige kommentarer blir imidlertid synlige med en gang etter første godkjente kommentar.

    (Første kommentar må godkjennes fordi det er eneste måte jeg klarer å beskytte meg mot profesjonelle spammere som sitter og taster inn manuell spamming. Da det var åpent, kunne jeg få 50-60 annonser for Viagra på en artikkel.)

  2. Enhver jøde er overbevist om at han er Guds barn. Det er de kristne også. Gud blåste jo livets ånde inn i mennesket ved skapelsen. Det betyr at livets ånd i oss er Guds ånd. Når livets ånd forlater oss og går tilbake til Gud hvor den kom i fra, så er det ikke mer liv i kroppen. Og den går derfor også tilbake der den kom i fra. Fra jorden. Dersom man Googler foredraget til Rabbi Manis Friedman (Afterlife), hører man hvordan Yeshua Messias ville forklart deg livet etter døden. Vi diskuterer vel ikke om Jesus var Guds Sønn. Spørsmålet er om han var Gud. Det er kritikken jødene fremmer mot andre. Å hevde at Jesus var Gud for en jøde, blir jo å bryte det første og viktigste av alle bud.

  3. Kjære Victor
    18.08.2019, og jeg synes fortsatt om at du er presis i dine utlegninger. Denne korte søndagsprekenen gir meg fortsatt en bekreftelse på at Bibelen som inneholder Guds uttalelser, ORD, og ORDET altså Jesus, viser sin egen styrke ved egne henvisninger til hva som er talt tidligere. La oss være “SANNHETEN tro i kjærlighet”, og dermed inspirere, korrigere, oppmuntre og velsigne alle som viser en oppriktig vilje og kjærlighet til å dele ORDET med flere!
    Vær velsignet!

Det er stengt for kommentarer.