Mobbing og mobbere

I fjor høst skrev jeg om mobbere i misjonen. I juledagene delte jeg en video om det samme. I årets første MANDAKT må også temaet fram.

Dette er sjette av sju MANDAKTer i juletida. Jeg har skrevet sju tekster som du kan lese, høre, tenke og be sammen med meg. Denne sjette teksten gjorde jeg noen endringer på etter at Ari Behn ikke orket å leve mer på første juledag.

(Dagens MANDAKT er anbefalt av min datter, Andrea Natashah Bonnet Skimmeland. Om du lurer, så er forresten MANDAKTen andakt på en mandag. Den fant jeg på selv.)

Hør MANDAKTen: Mobbing og mobbere (3:55)

Visste Jesus at vi som følger ham kom til å bli mobbet? Ja, til og med bli forfulgt til døden? Eller snakket han om hvor onde vi kan være og ville forberede oss på ondskapen?

Igjen leser jeg fra Bergprekenen, kapittel 5 og versene 44 og 45.

44 Men jeg sier dere: Elsk deres fiender, velsign dem som forbanner dere, gjør godt mot dem som hater dere, og be for dem som forfølger dere, 45 så dere kan være barn av deres Far i himmelen. For han lar sin sol gå opp over onde og gode og lar det regne over dem som gjør rett og dem som gjør urett. (Matt 5:44-45)

Vi trenger å snakke høyt om mobbing. Vi trenger å peke ut mobberne. Også de som gjemmer seg i kristne klær.

Ari Behn var en av mange nordmenn som tok livet av seg i fjor. Norge ligger i toppen av antall selvmord i verden. Ikke noe er så endelig som selvmordet. Derfor kan vi heller ikke finne oss i det, eller la være å gjøre noe med årsakene.

På alle områder i samfunnet finnes mobbere. På jobben. I idretten. Foreningslivet. Politikken.

Les mer fra COLOMBIA >>
«Klengenavn i mobbernes paradis»
«Misjonens Uriaspost»

SELVFØLGELIG FINNES MOBBERNE også i kirkene. Så lenge vi ikke har nulltoleranse mot mobbere, vil de alltid finne rom.

Jesus visste dette. Han brukte ikke mobbing. Men han snakket om forfølgelse. Både den som kom utenfra, men også den som fantes innen kirken selv. Kirken har et elendig rulleblad opp gjennom historien. Forfølgelser. Heksejakt. Drap. Overgrep. Mobbing også.

48 Men sett at dette er en dårlig tjener som sier til seg selv: ‘Det varer lenge før herren min kommer’, 49 og så gir seg til å slå de andre tjenerne og spise og drikke sammen med drukkenbolter. (Matt 24:48-49)

I dag, akkurat i dag, kan du velge å snu på dette. Du kan velge å snu ryggen til mobbing og forfølgelse.

BRUK LITT TID ETTERPÅ til å tenke deg om. Hvem mobber i dine omgivelser? Kan du gjøre noe med det? Kan du snakke med noen om det?

Tenk på familien din. Er noen ofre for mobbing?

Tenk på hvilket svar Jesus gav oss mot forfølgelse, mot mobbing. Les Jesu ord en gang til:

44 Men jeg sier dere: Elsk deres fiender, velsign dem som forbanner dere, gjør godt mot dem som hater dere, og be for dem som forfølger dere, 45 så dere kan være barn av deres Far i himmelen. For han lar sin sol gå opp over onde og gode og lar det regne over dem som gjør rett og dem som gjør urett. (Matt 5:44-45)

Her kommer det vanskelige: Jesus ber oss ikke knuse våre plageånder. Tvert om, han pålegger oss å be både for dem og våre egne.

Paulus forfulgte de kristne, ja, helt til døden. Jesu hensikt var ikke å ta livet av Paulus. Jesu hensikt var å forandre Paulus.

Tenk om vi klarte å forandre en mobber til å bli en forsvarer?

Be for dem som forfølger dere, sa Jesus.

Så vanskelig. Så enkelt.

Også dette er julens budskap. Dette er fredens budskap.

Tenk om Ari Behn hadde fått høre dette i tide. Tenk om Ari Behn hadde tatt imot dette i tide.

KLIKK HER FOR MER >> www.PREACHER.no er mer enn prekener. Lik og følg sida mi på Facebook — Victor Skimmeland er Preacher.no — så får du jevnlige oppdateringer.

KILDER:
Bildetekst: MOBBET. ‘The effects of bullying.’ Illustrasjonsfoto at Kat J. på Unsplash.com. Used with permission.
Intro i MANDAKTen: Andrea Natashah Bonnet Skimmeland.
Musikk i MANDAKTen: «Pure by Design.» Copyright © 2019 www.purple-planet.com. Used with permission.

Hør MANDAKTen: Mobbing og mobbere (3:55)

LES og LYTT >> Flere MANDAKTer her på www.PREACHER.no

Vi betaler ikke Facebook for å fremme våre innlegg, så Facebook begrenser dessverre hvor mange som kan se dem. Om du vil hjelpe oss å nå ut til flest mulig, oppfordrer vi deg til å kommentere, like og dele. Tusen takk.

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert. Copyright 2019 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er greit om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.