Noahs Ark?

Noahs Ark? Ikke helt, men det vekket noen assosiasjoner. Dette bygget er en sportsarena titulert ‘La Soucoupe’ — Tallerkenen — og det ligger i Saint-Nazaire i Frankrike. Arkitektene er Roger Vissuzaine, Louis Longuet og René Rivière. Stadionet er datert 1963, mitt fødselsår og midt i den såkalte brutalismen.

Denne måten å bygge på virket fremmedgjørende og markerte en sterk stat mot et ubetydelig menneske. (Noen av de mest kjente byggverkene i brutalismen ligger nettopp i Frankrike, landet jeg en gang giftet meg til.) Arkitekturen ble spredt særlig over hele den kommunistiske verden og symboliserte snart det allmektige partiet mot det ubetydelige menneske.

Det har hendt at jeg har tenkt på kong Herodes når jeg ser bygg skapt under brutalismens faner. Herodes beordret nedslakting av alle guttebarn under to år for å slippe konkurranse om kongemakten. (Ja, også dette er juleevangeliet.) Herodes bygget mer enn noen annen konge i Israel—det han manglet i salomonisk visdom, skulle han sannelig ta igjen når det gjaldt praktbygg over hele riket. Så reiv romerne likevel alt. Av Jerusalem stod ikke en stein tilbake. Selv Masada, jødenes siste forsvarsverk, ble stormet og rasert.

En romersk katolikk ville nå lagt til at brutalisme er et ord som stammer fra Brutus, også han en brutal drapsmann som ledet senatorene an i drapet på sin adoptivfar, den første romerske keiser. Men jeg er ikke katolikk, så jeg lar den ligge.

Heller vender jeg tilbake fra denne store, tankens sirkel. Slik arenaen er rund, kommer også jeg tilbake til utgangspunktet. (Endelig!)

Noahs Ark var det største monumentet på Noahs tid. Gud brukte det til å løfte opp de menneskene som søkte frelse, ikke til å trykke ned selv den siste rest av humanitet. Der staten bygger instrumenter som knuser enkeltmennesket, bygget Gud instrumenter som frelser det. Først Arken. Senere korset.

Sånn. Det var en lang sirkel. Jeg er på reise med min datter ut av landet når du får dette, så jeg måtte legge ut en tekst som kunne poppe opp når du igjen var våken.

Husk at frelsen kom med Noah og Jesus, ikke med Cæsar og Brutus.

LIK, KOMMENTER og DEL >> Denne saken kan du like, dele og diskutere videre på Facebook.