Religionifisering av Jesus

IKKE FOR KRISTNE Den beste måten å vaksinere noen mot en sykdom på har vært å ufarliggjøre et virus og så gi det til folk i fortynnet form. Når viruset seinere angriper befolkninga, rammer det ikke de som allerede er vaksinert.

I dag skal du få en heftig påstand av meg:

VAKSINERING. Sånn behandler vi i kirkene alt for ofte Jesus også!

Vaksinering. Eller — religionifisering.

Vi vaksinerer, vi religionifiserer, folk mot Jesus ved å servere dem en ufarliggjort og fortynna versjon. Når folk seinere får høre eller oppleve uforfalska vare, tar de ikke imot. De er allerede vaksinert. Og — enda verre, fordi folk ikke kjenner ekte vare, kan alle forfalskningene slippe unna med fake news og si at de representerer Jesus.

Seinest i går snakka jeg om ekte vare i MANDAKTen. Du kan skjønne at det er ekte vare om du ser på fruktene. Epletrær bærer epler. Søndag oppfordra jeg folk til lære litt om Jesus av komikeren George Carlin, som er langt fra religiøs. Jeg har i grunnen holdt på sånn en del i år.

>> LES OG HØR FLERE MANDAKTER
«Nådegaver i MANDAKTen

JESUS I UFORFALSKA, UTEMMA versjon finner vi i evangeliene. Leser du om ham i Matteus, Markus, Lukas og Johannes, er det ingen dressert prest du møter. Det er samfunnsrefseren. Men det er også den nådige hjelperen. Han pisker—bokstavelig talt—de som gjør kjerka til butikk. Men han strekker ut ei hånd til de som samfunnet vil knuse. Som tolleren Sakkeus. (Luk 9:1-10) Som den kvinnen ved brønnen som hadde feil tro — hun var muslim… unnskyld, jeg mener samaritaner. (Joh 4:4-26) Og mange flere.

Jesus var ikke pen og pyntelig. Kjerka har omskapt Ham til en spiselig kar som kan inviteres med inn i selv de mest møblerte hjem — etter to tusen år — men originalen har vi heldigvis ennå. Han finnes i evangeliene. Du må bare åpne boka og lese sjæl.

Å, ja, så var Han også venn med noen av de fine. De som tross all rikdom og pynt var ekte og ærlige. Det var faktisk til fariseeren Nikodemus Jesus gav de ordene vi i dag kaller Den lille Bibel.

«For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv. Gud sendte ikke sin Sønn til verden for å dømme verden, men for at verden skulle bli frelst ved ham.» (Joh 3:16-17)

Men det var også de samme fariseerne som Jesus kalte for jævelunger!

Ja, du leste riktig.

Jesus kalte fariseerne for ormeyngel flere ganger. Jævelunger.

(Noen av stedene Jesus sier ormeyngel: Matt 3:7, Matt 12:34, Matt 23:33 og Luk 3:7.)

>> HUSK: LIK og FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK, så får du stadig mer av dette

ORMEYNGEL ER IKKE bare et kuriøst ord. Ormen er også slangen; slangen i Bibelen er Satan, Djevelen, Jævelen. Yngel er det gamle, norske ordet yngling, altså ung eller unge. Til sammen får du jævelunge.

Hvor vil jeg? Jo, Jesus kalte fariseerne med et ord som i dag ville vært ‘jævelunger’ på norsk. Intet mindre.

Si dét i kjerka, og jeg skal love deg oppstandelse. Ikke på den tredje dag, men her og nå.

>> LES MER FRA AKTUELT
«Tror de ikke-kristne mer på Jesus enn kristne gjør

TO GANGER BRÅSTOPPET møtet i den frimenigheten jeg tilhørte som ung og nyfrelst. En gang fordi mannen som stod og vitnet døde av et massivt slag og stupte rett i gulvet fra prekestolen. Den andre gangen var de nyfrelste Cowboytvillingene Svein og Kåre Johnsen på besøk. Kåre omtalte fortidas ugjerninger som ‘jævelskap’, og derrrr døde dét møtet. De blei ikke invitert tilbake.

Poenget mitt er ikke at vi skal begynne å gå rundt og kalle folk eller prester for jævelunger fordi Jesus gjorde det. Poenget er at vi kan prøve å bli litt likere Jesus.

Jeg drekker ikke — faktisk aldri — men jeg går på pub. Jeg ser fotball. Jeg blir kjent med folk. Jeg spanderer også en øl når det er min tur, mens jeg selv tar en Pepsi Max. (Noen har trodd det var Guiness, til forskrekkelse for enkelte kristeligøse som har sett bilder.)

JEG FORTELLER FOLK OM JESUS. Jeg forteller om mine egne opplevelser med Jesus. Jeg forteller om min helbredelse. Om hvor lett det er å snakke med Ham. I bønn. Noen tar imot det jeg forteller uten å bli religiøse av den grunn. Noen sparer på det og drar det fram i livets sluttfase.

>> LES MER OM MIN HELBREDELSE
«Kreftfri etter tur til Jerusalem»

Du trenger imidlertid ikke å være den som prater. I hvert fall ikke så veldig mye. Noen ganger er det faktisk nok å være en venn. En som ikke fordømmer. Det er nok å være til stede.

Det vi driver med i mange menigheter — ikke alle! — er i beste fall for spesielt interesserte. Det er smalt. I verste fall er det sært, og noen ganger direkte til skade.

Du! La oss avreligionifisere Jesus. La oss slutte å vaksinere folk. La oss gi folk rein, uforfalska vare. Den finnes der allerede, i evangeliene. Og husk, Jesus alene er nok. Jesus holder. Skal du tolke og forklare alt sammen i tillegg, kan det være det blir litt for utvanna.

ER DU KRISTEN, men veit ikke åssen du skal komme deg ut av stivnede former? Ta kontakt med meg, da vel. Vi finner ut av det sammen.

>> Vil du ha en prat? Start gjerne med Facebook Messenger.

Adressen min er: Grethes vei 5, 3961 Stathelle
Mobilen min har nummer: 90758060
Mailen får du om du spør. Legger jeg den her, stjeler spam-robotene den.

God tirsdag.

LIK, KOMMENTER og DEL >> Denne saken kan du like, dele og diskutere videre på Facebook.

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
Victor Skimmeland er ikke fornøyd med å sitte i kirken og gå stille hjem etter gudstjeneste. Han går på pub, ser fotball, blir kjent med folk og snakker om det han vet. Som at Jesus helbreder. Foto: Privat.

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Alle rettigheter reservert. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.