Annerledes bønn i en ny tid: Reddet ungdom fra selvmord

LIVSMESTRING Crystal Hicks er ei venninne jeg ber sammen med jevnlig. Hun er alenemor, yrkesaktiv og en inspirerende leder i Guds rike. Ta deg tid til et raskt blikk inn i hvordan en kristen mamma også kan møte ungdom som misbruker narkotika – og som potensielt er en eksistensiell trussel for hennes egne barn.

Crystal Hicks og sønnen Christian reddet livet til en tenåring som planla å begå selvmord. Bønn betegnet som ‘mindfulness’ ble redningen — i stedet for at Crystal ble avskrevet som håpløst irrelevant i en sekulær kultur hvor den politiske høyresida har kapret innholdet i evangeliet.

Denne teksten ble først publisert på Crystal Hicks’ PRIVATE Facebook-profil og gjengis her på norsk med hennes tillatelse. Jeg har oversatt teksten til norsk og gitt den en lett redigering for bedre lesbarhet.

«For noen uker siden spurte Christian om vennene kunne komme inn mens han brettet ferdig klesvasken sin. Jeg sa ja.

Jeg så ingen av dem mens de gikk inn i gangen og bort til Christians rom, men jeg hørte fire stemmer som alle sa ‘hei.’ Noen minutter senere syntes jeg at jeg kjente en karakteristisk lukt. Jeg snuste ut i lufta og gikk etter hvert inn på rommet til Christian for å sjekke.

— Heisann, sa jeg, — hvordan går det? Hvem av dere er det som røyker gress?

De bøyde hodene, alle fire, men jeg hadde allerede sett det jeg trengte inne på rommet. Jeg visste hvem den skyldige var. Han løftet sakte blikket og sa:

— Det er meg, ma’am. Jeg skal gå nå.

— Jeg ba deg ikke om å gå, svarte jeg. Så spurte jeg hva han het og hvorfor han røykte.

— Da slapper jeg av, svarte han.

— Jeg kan lære deg en avslapningsteknikk uten dop, sa jeg. – Har du lyst til å prøve?

— Ja, svarte de, alle sammen.

Jeg gav dem en kort innføring i ‘mindfulness’-meditasjon – bare en kort øvelse. Øvelsen tar normalt 3 til 5 minutter. Alle utbrøt at de aldri hadde kjent seg så spent og avslappet på samme tid. Så la jeg til at de kunne bruke denne øvelsen når som helst og hvor som helst, før jeg understreket hva Gud tillater oss. Deretter ba jeg for dem.

Senere samme kveld fortalte Christian at kameratene syntes han hadde en kul mamma. Der kunne denne historien sluttet. Det gjør den ikke.

>> HUSK: LIK og FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK

NOEN UKER SENERE fortalte sønnen min meg at en av klassekameratene hadde bedt om å få låne en kniv, men Christian hadde sagt nei. Kameraten hadde så spurt om Christian kunne ta med en kniv på skolen dagen etter, men igjen sa Christian nei. Nå spurte han også hvorfor vennen trengte kniv.

Kameraten ville ta livet sitt. Så fortalte han om alle vanskene hjemme og begynte å gråte ukontrollert. Min yngste sønn trøstet ham som best han kunne og ledet ham inn i øvelsen jeg hadde lært guttene noen uker tidligere.

JEG ER STOLT av denne unge mannen som er min sønn. Han er en Guds mann. Han tenkte raskt og lot Gud bruke seg i situasjonen.

Vi har ingen anelse om hvilke situasjoner våre barn må håndtere hver eneste dag. De trenger å bli utrustet til å være lys og salt – ikke bare i kirken – men også i verden!

Jeg er så stolt av Christian som var tro mot navnet sitt, som var en god venn for sin unge kamerat. (Christian betyr ‘kristen’, overs.anm.)

Jeg håper dette vitnesbyrdet kan være til velsignelse for deg og motivere deg til å leve ut både din overbevisning og din ufullkommenhet i påsyn av hele familien. De kjenner deg likevel, så ikke skjul noe for dem. Lær dem å ikke jakte på det perfekte, men heller være villige til å bli brukt av Gud – på tross av mangler og ufullkommenhet.

Jeg takker Gud for hvert eneste av mine barn og ber Gud velsigne dem alle. Jeg takker for den positive innvirkningen de har og fortsatt vil ha på verden rundt seg.

Så glemte jeg å nevne det, men selvfølgelig informerte vi også skolen slik at gutten fikk den hjelpen han trengte.

LES >> flere saker i kategorien LIVSMESTRINGPREACHER.no

JEG LEGGER TIL FOR EGEN DEL: Jeg kjenner Crystal godt og har bedt med henne mange ganger over lang tid. Sammen med Michael Thomas utgjør Crystal og jeg en ledergruppe som veileder kristne i et større, internasjonalt bønnenettverk — International Network of Kingdom Creators.

Det Crystal gjorde her, var ikke å introdusere noen ny New Age-teknikk, men å kontekstualisere en klassisk kristen bønnemeditasjon – tenk Edin Løvås og Jesusmeditasjon. Hun brukte den i en sekulær kultur som for lengst har avvist en kristendom kapret av den evangelikale høyresiden; republikanere, rike, hvite og medlemmer i kirker som kun forkynner herlighetsteologi. Der er det ingen plass til kristne afro-amerikanere som lener seg mot de klassiske demokratiske verdiene i Sørstatene, som ikke vil stemme Trump, og som ikke ser rikdom som selve beviset på Guds aksept og velsignelse.

Til deg som likevel synes dette ser skummelt ut og vil bevare de gode, gamle formene, heller enn å prøve det Crystal gjorde — ta deg tid til en liten egensjekk. Det er godt mulig at du er på god vei til å bli en fariseer!

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
JESUS-KVINNE. Crystal Hicks er ei Jesus-kvinne fra New Mexico som jeg har bedt med de siste par årene. Sammen veileder vi kristne forbedere over hele verden. Foto: Privat.

Copyright © 2020 Victor Skimmeland er preacher.no.