Kjærlighet uten grenser

MANDAKT Leger uten grenser. Misjon uten grenser. Men, kjærlighet uten grenser? Ikke i corona-virusets tidsalder, takk. Nå gjelder det visst å sette grenser. Men noen har kjærlighet til overs. Kjærlighet uten grenser.

Bli med inn i dagens MANDAKT og møt fire personer som viste grenseløs kjærlighet.

Hør ukas MANDAKT her: Kjærlighet uten grenser (7:15)

Da jeg skulle legge opp dagens podcast i går kveld, fikk jeg plutselig beskjed om at jeg måtte begynne å betale. Gratis var historie. Siden jeg var å betrakte som et firma, foreslo tjenesten en løsning til USD 99. Per måned! 1.000 kroner i måneden for å legge ut MANDAKTen er litt penger for meg.

Jeg tok en telefon til han som driver «Liberaleren Podcast», Klaus Jakobsen, og spurte. Han driver politisk podcast og er erklært ateist, men i motsetning til enkelte kristne, lar jeg meg ikke skremme. Ikke han heller. Tre ganger har han invitert meg til å snakke om Jesus. Motytelsen for hans konsulenttjenester var som følger:

– Inviter meg tibake for å snakke om det jeg tror på, Victor!

Det var en avtale. Jeg skal lage vanskelige spørsmål. Og ærlig talt, vi kristne trenger å bli utfordra av folk som tenker og tror annerledes enn oss. Miljøkristendom har ingen godt av. Vanekristendom blir fort uvanekristendom. Til høsten starter jeg opp med jevnlig intervjuer av interessante personer. Innen ei uke er jeg forhåpentlig også i gang med ny podcast-server.

BIBELHENVISNINGENE PEKER I DAG TIL OVERSETTELSEN ‘EN LEVENDE BOK’. LES DEN HER (KLIKK FOR Å ÅPNE)

STEFANUS OG SAUL. Har du hørt om dem?

Stefanus blir regna som kirkas første martyr. Han var uskyldig. Likevel ble han lynsjet.

Saul blei seinere bedre kjent under navnet Paulus.

Stefanus trodde på Jesus. Han snakke stort sett bare om Jesus. Da Stefanus blei steina til døde, passet Paulus klærne til de som gjorde møkkajobben. Paulus var enig i lynsjingen. (Apg 7:54-60)

Idet Stefanus døde, brukte han sine siste krefter og ropte høyt.

– Jeg tilgir dere, hele gjengen!

Paulus lot seg ikke synlig merke av ordene. Om mulig blei han kanskje enda mer rasende på denne lille sekta som snart blei kjent som kristne. Tenk, kan noen virkelig ta seg den frekkhet å tilgi oss?

Paulus fortsatte å jakte kristne over hele Midtøsten. Han fikk dem fengsla og ofte drept. Så sikker var presten Paulus i sin tro på at han gjorde Gud en tjeneste og luka vekk ugraset i Guds åker, at om Gud i det hele tatt skulle få ham i tale, så måtte det ganske kraftige virkemidler til. Paulus var den tidas IS-leder. IS-ledere rydder man visst ikke av veien bare med vakre ord og kirkekaffe.

Virkemidlene kom. På vei opp til Damaskus slo Gud Paulus av hesten og rett i bakken. Blind og fortumla blei Paulus ført inn til byen og lagt rett til sengs. Først tre dager seinere kom en av de første kristne på besøk og gav Paulus et valg.

– Vend om, Paulus, sa han.

Altså, snu helt rundt. Begynn å tjene Gud på virkelig. Eller, la være.

I DAG ER DET IKKE POPULÆRT å snakke om en Gud som av og til stanser folk som hindrer Ham. Snakker du sånn, kan du, i hvert fall i overført betydning, selv bli steina av de som trur de forvalter Guds regler. Enten de er betrodde tjenere i kirke og misjon, eller de tilhører kirkas argeste motstandere. I dag må Gud bare være snill, uskyldig og tannlaus. Vel, jeg skal uansett ikke snakke om denne sida av Gud, Han som av og til rydder vei i vellinga, så jeg slipper vel unna.

JEG SKAL HELLER SNAKKE OM PAULUS og den kjærligheten han opplevde. De første kristne var stort sett livredde for Paulus. Det hadde de god grunn til.

Likevel reagerte ikke Stefanus som de fleste kristne. Før han blei drept, tilgav han jo alle som steina ham. Inkludert Paulus.

En annen modig kristen, var Ananias. Tre dager brukte Gud på å vekke en kristen som turte og ville besøke selveste lederen for inkvisisjonen, Paulus. Ananias hadde kjærlighet nok overs og besøkte mannen som antagelig hadde drept flere kristne enn noen annen fram til da. (Apg 9) Og du, det er ikke den samme Ananias som Gud ryddet av veien, sammen med Saffira, bare kort før. (Apg 5:1-11)

Selv etter at Paulus hadde vendt om, var mange kristne ennå skeptiske. (Apg 9:21) Vi ser flere tegn i Bibelen på at det tok lang tid før de turte å stole på Paulus. Likevel skulle Paulus bli kirkas kanskje største misjonær. Så mye kjærlighet vokste fram i Paulus at den tidligere inkvisitoren skreiv Bibelens antagelig mest populære tekst. Du hører den både i bryllup og begravelser.

«Så blir de stående, disse tre: tro, håp og kjærlighet. Men størst blant dem er kjærligheten.» (1Kor 13:13)

DU, FORRESTEN… IKKE GLEM Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK, DA (KLIKK HER)

HVOR BLEI DET AV JESUS i denne MANDAKTen, da? Joda, han er fjerdemann.

Da Jesus hang på korset, stod to røvere spikra opp ved siden av Ham. Begge fortjente å dø, slik datidens lover var. Jesus åpna likevel døra inn til himmelen for dem begge to. Bare en av dem takket ja. (Luk 23:32-43)

Mens Jesus egentlig hadde mer enn nok med sitt eget, hadde han likevel kjærlighet til overs. Han åpna døra inn til himmelen for alle som ville ta imot. Slik Stefanus gjorde det. Slika Ananias gjorde for Paulus. Slik Paulus gjør over hele verden hver eneste dag – for folk som leser ham.

Les også «Forbryteren på korset»

POENGET MITT ER ENKELT. Har du noe kjærlighet til overs?

Hvis ikke, kan du jo be Gud om å få. Slik Stefanus fikk. Slik Ananias fikk. Slik Paulus fikk kjærlighet til overs. Ja, slik selv Jesus hadde kjærlighet i mengder!

Litt for utfordrende, synes du?

Det er likevel dét verden trenger nå. I disse tider er det mange nok grunner til å lukke døra. Enten de har feil hudfarge eller nasjonalitet. Eller de ikke tror på din versjon av Gud og skriftene. Eller, eller, eller… Men la noen andre ta seg av det. Det mangler ikke på frivillige.

Jeg vil utfordre deg: Gjør heller som Jesus. Ta Ham på ordet.

– La oss elske hverandre, sa Jesus. (Joh 5:17)

La oss tilgi selv de som ikke fortjener det. Så langt som vi klarer, i hvert fall. (Med Guds hjelp klarer du litt til. Dét er jeg ganske så sikker på.)

For kjærligheten har en egenskap vi alt for ofte glemmer. Den skjuler det som er galt. Kjærligheten er som et viskelær.

Bare hør hva broren til Jesus skreiv: «Dersom noen av dere har kommet bort fra det sanne budskapet om Jesus, må dere forsøke å hjelpe den personen tilbake. Dere skal vite at den som lykkes i å føre noen tilbake til Jesus, redder denne personen fra en evig død, og gjør at alle syndene hans blir tilgitt.» (Jak 5:19-20) Syndene blir glemt!

Dét er kjærlighet, det.

Dét er kjærlighet uten grenser.

Bildetekst:
NESTEKJÆRLIGHET. Jeg dro på pilegrimsferd i 2016 og kom hjem igjen, fra fra kreft. I Jerusalems gamleby møtte jeg far og sønn, begge muslimer. De hadde tid og omsorg til overs for en kreftsyk og sliten nordmann. Foto: Victor Skimmeland.

FLERE MANDAKTer FINNER DU PÅ WWW.PREACHER.NO (klikk her)

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.