Arbeidets dag, vår frihetsdag

Vi kan holde og feire arbeidets dag sammen med arbeiderbevegelsen fordi solidaritet er en verdi vi slutter opp om. Vi blir ikke bedre kristne av å demonstrere MOT 1. mai.

AKTUELT | preacher.no | Victor Skimmeland | 1. mai 2018

Storparten av oppveksten og voksenlivet bodde jeg i Grenland. Området er kjent for sin industri og sine arbeidere. Uansett hvilket parti man stemte, så var man bare mer eller mindre sosialdemokrat. Også kristenfolka. Frimenighetene var det mange av, og møtene på søndag og i uka ble tilpasset skiftplanen på Hydro.

Jeg er ikke sosialist. I mitt voksne liv stemmer jeg nå grønt og liberalt, men jeg tror kristne kan finne sin plass i alle partier. Dere får heller ha meg tilgitt, dere som er hellig overbevist om at kun Kristelig Folkeparti kan tale Jesusmansens sak i det daglige. Eller dere som er like hellig overbevist om at Sylvi Listhaug er en profet som skal redde Norge og stanse all avkristning dere selv ikke klarte å hindre.

Mange kristne jobba på Hydro. Som ung nyfrelst jobba jeg selv på Hydro. På elektrolyserekkene i bygg 104, det eldste av byggene på magnesium-fabrikken. Bygg 124 var nettopp revet og gjenreist som et bedre bygg. Her på 104 jobba ærlige arbeidere, mange av dem kristne. Og noen Jehovas Vitner, som stort sett satt for seg selv. Her lærte jeg at kristenfolk ikke nødvendigvis stemte på Kåre Kristiansen og Kjell Magne Bondevik. De stemte like gjerne på Gro Harlem Brundtland eller Hanna Kvanmo.

Men til dagen i dag: Grunnlaget for velferd er arbeid. Mangel på arbeid er den viktigste årsaken til fattigdom. Arbeidet gjør oss også til bedre mennesker. Selv om Bibelen ved en anledning bruker noen heller tunge ord om arbeidet, livet og døden (1. Mos. 3:19).

Jeg tenker at arbeid er godt. Ikke bare for lommeboka. Også for dannelsen. Som menneske og medmenneske.

Jeg leste og tenkte mye da jeg var syk. De tankene du får her er nok ikke helt mine egne, men de er fordøyd og gjort til mine egne. Jeg tenker at:

Arbeidet odler. Arbeidet er det beste angrepet mot nød og fattigdom.

Arbeidet adler. Arbeidet gir verdighet og følelse av verdi.

Derfor synes jeg det er et gode å feire 1. mai. Jeg gjør det uten å være sosialist.

Så kjenner jeg også noen kverulanter som vil argumentere og si at ingen dager er viktigere enn andre. De henviser til Paulus. Men Paulus sa ikke dét. Han lot oss begge være overbevist om at vi gjør det rette, vi som feirer og de som ikke gjør det.

«Én gjør forskjell på dager, en annen holder alle dager for like. La enhver være fullt overbevist om sitt syn. Den som legger vekt på bestemte dager, gjør det for Herren, og den som spiser, gjør det for Herren, for han takker Gud». ( Rom. 14:5-6)

La meg også legge til med Arne Garborg:

«Tidene er hva vi gjør dem til.”

La oss holde og feire arbeidets dag sammen med arbeiderbevegelsen. Solidaritet er en verdi vi alle kan slutte opp om. Vi blir ikke mer kristne av å demonstrere MOT 1. mai.

Bildetekst: Fotografiet er tatt 1. mai for to år siden i Langesund. Jeg hilste på Jon Michelet. Foto: Ana Isabel Lopez Taylor/NTB Scanpix.

På tide å joine bloggen, venner. Kom igjen, bli en STALKER! Følg oss her.

Få NYTT fra PREACHER.no:


Vi gir ALDRI bort mailen din. Du mottar mail fra oss omtrent en gang i uka, gjerne seint søndag kveld. (Vi har riktignok fri, men det har ikke apekatten MailChimp.) Når du er ferdig med å registrere deg, får du en mail fra MailChimp som ber deg bekrefte adressen din.


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no. Alle rettigheter reservert © 2018 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit om du oppgir kilde. Annen bruk? Spør først.

2 kommentarer om “Arbeidets dag, vår frihetsdag”

Det er stengt for kommentarer.