Paven kritiserer amerikanske biskoper som ikke håndterer kirkens mange overgrep

AKTUELT Denne uka er den øverste ledelsen i Den katolske kirken i USA samlet til sin årlige retreat. Alle biskoper og deres staber møtes offisielt til bønn og fellesskap, men i praksis er dette kirkens årlige «planleggingsdager.»

Den katolske kirken i USA ble i fjor rammet av flere overgrepsskandaler, men mest alvorlig var avsløringene som kom fram i varslerbrevet fra erkebiskop Carlo Maria Viganò, pavelig ambassadør (nuntius) til USA. Jeg skrev om saken en rekke ganger i fjor høst, blant annet i en kronikk som ble publisert i Dagen.

Bildetekst:
DÅRLIG HÅNDTERT. «Guds trofaste folk og kirkens oppdrag lider sterkt av kirkeleder om er mer opptatt av å fordeles skyld enn å løse problemene,» krev en meget skarp pave Frans til det amerikanske bispekollegiet. Foto: Alberto Pizzoli/AFP.

MERK: Jeg er ikke katolikk og kritiserer ikke den katolske lære. Jeg kritiserer derimot manglende oppgjør med overgrep både i den katolske og de mange protestantiske kirkene, inkludert min egen.
 
Ikke gå glipp av viktige nyheter. FØLG og LIK oss på Facebook. DEL med dine venner. Og meld deg på vårt gratis, reklamefrie NYHETSBREV.

 

LIK og KOMMENTÉR >>
Hvis kommentarfeltet på bloggen er åpnet, lukkes det typisk etter to uker. Denne saken kan du likevel like, kommentere og dele fra Victor Skimmeland er Preacher.no på Facebook. Klikk her.

Kirken i USA har ikke gjort noe mer med overgrepssakene—så langt vi vet. Den lener seg kanskje tilbake på et håp om at saken blir borte. Paven varslet til slutt i fjor høst at han ville gå inn i sakene i år.

LES >> Nå løsner det kanskje hos katolikkene

Pave Frans har nok skjønt at saken ikke kan gjemmes bort i en intern gransking. Nå har bispe-retreaten altså fått en tydelig bestilling i form av et brev som ble offentliggjort av Vatikanet, skriver den britiske avisa The Guardian.

Pavens hovedpunkter skal være at den interne kranglingen må slutte, og skandalene har svekket Den katolske kirkens troverdighet i USA i stor grad.

THE GUARDIAN >> Pope criticizes US bishops for lack of unity over sexual abuse crisis

I det lange og svært uvanlig brevet til de amerikanske biskopene som nå har startet den ukelange retreaten for å reflektere over skandalene, påpeker pave Frans i klare ordelag at håndteringen hittil viser et presserende behov for en ny tilnærming til tenkningen rundt ledelse i kirken.

«Guds trofaste folk og kirkens oppdrag fortsetter å lide sterkt som følge av misbruket av makt, spillet med folkets samvittighet og de seksuelle overgrepene, samt den dårlige håndteringen av dette,» skrev pave Frans. Han la til at flere biskoper hadde vært mer opptatt av å fordele skyld enn av å søke forsoning.

HUSK >> LIK og FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK

Pave Frans har innkalt ledende katolske biskoper fra hele verden til Vatikanet allerede i neste måned for å diskutere vern av mindreårige i kirken. Dette er hittil siste forsøk på å takle krisen som først ble utløst av overgrepene i USA.

Før dette kommende møtet i Vatikanet samlet amerikanske biskoper seg altså i forgårs, onsdag, utenfor Chicago til sju dager «med bønn og åndelig refleksjon.»

RETREAT. Katolsk biskop Robert J. Baker i Birmingham, Alabama, leser bønner sammen med andre biskoper under en tidligere retreat for den amerikanske bispekonferansen. Foto: Bob Roller, CNS Catholic News Service.

«Kirkens troverdighet har blitt alvorlig undergravd og redusert av disse synder og forbrytelser, men enda mer av anstrengelsene for å fornekte eller skjule dem,» skrev pave Frans.

Paven skrev også at han var så bekymret over situasjonen at han hadde håpet å kunne delta på retreaten i USA i egen person, men at det ikke hadde vært mulig på grunn av et tett program.

LES >> Den katolske kirke må fjerne overgriperne—eller falle med dem

Retreaten fortsetter fram til tirsdag i neste uke.

Preacher.no har tidligere forklart hvorfor vi skriver om overgrep i kirkelig sammenheng. Den saken leser du her.

Jesu ord til overgripere var usedvanlig skarpe: «Den som forfører en av disse små som tror på mig, for ham var det bedre at det var hengt en kvernsten om hans hals og han var nedsenket i havets dyp.» (Matt 18:6, 1930)

LES MER >> om Den katolske kirke på PREACHER.no


Følg oss på Facebook? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på sida du får opp!

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. © 2019 og alle rettigheter reservert. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.