Dette var de mest engasjerende sakene fra PREACHER.no i 2018

AKTUELT 2018 er over, og nå sitter vi med fasit. Dette var de mest engasjerende sakene — måned for måned — fra preacher.no.

Vi har en rekke verktøy for å måle engasjement. Fra Facebook måler vi liker, kommentarer og delinger. På nettstedet måler vi trafikk, og i begrenset grad, kommentarer. Saker som deles på andre nettsteder, får vi også noe statistikk tilbake fra. Dette er altså deres data, ikke det vi selv likte best.

HUSK >> LIK og FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK

JANUAR: «En penn er lagt ned.»
Jeg skrev de siste ordene om onkel Jahn Otto (Johansen) og delte bilder fra begravelsen hans. Jahn Otto vokste opp som pinsevenn i Porsgrunn og døde som dypt troende katolikk i Oslo. Du leser saken her.

FEBRUAR: «Billy Graham tok evangeliet til maktens sentrum».
Også i februar var et dødsfall den mest leste saken vår. Billy Graham var den karismatiske baptisten som nådde mennesker fra de aller fattigste til presidenter og dronninger, fra svarte som levde med segregeringen i USA til velstående hvite som fikk kall til en ny og mer rettferdige behandling av underprivilegerte. Til Norge kom Graham to ganger. Levi Fragell og humanetikerne protesterte med demonstrasjoner og eggkasting. Du leser saken her.

ÅRETS STØRSTE. Jenta til høyre var plutselig ikke norsk likevel og ble fratatt sine statsborgerlige rettigheter av en politiker fra FrP. Saken vokste seg stor da Telemarksavisa og NRK tok den i mars. Det ble årets mest leste sak fra Preacher.no. Foto: Privat.

MARS: «Statsborgerskap»
Min datter Andrea ble fratatt passet sitt I 2017. Det krevde flere runder med Folkeregisteret og en lang tur til Colombia. Hun var i praksis statsløs for andre gang i sitt unge liv. Den første var fra fødselen og et halvt år fram i tid.

Da regjeringen våren 2018 igjen fremmet en hardhendt behandling av nordmenn født i utlandet, handlet jeg. I tillegg til bloggen tok både NRK og Telemarksavisa saken. Les bloggen som utløste en mediablitz her.

APRIL: «ForUNDERlige år»
April mest leste kom fra en av våre gjester. Anne Margrethe Mandt-Anfindsen skrev denne saken for Misjonsbladet i 2003, og vi fikk lov til å gjengi den på Andreas fødselsdag 7. april. Du leser saken her.

Vi hadde to saker til i april som skapte nesten like stort engasjement, så vi tar dem med. Først ut var nyheten om at Jon Michelet var død., dernest er refleksjon omkring min helbredelse. Les «Hvorfor medisin hvis man allerede er helbredet?»

Islam slo an i mai

MAI: «Ferdiglagte gjerninger»
Vi har berørt ISLAM noen få ganger på Preacher.no uten at det tok helt av. Da taxisjåføren ville snakke med meg om Muhammed og Jesus på vei hjem fra sykehuset, trengte jeg imidlertid ikke lure på om jeg var evangelist. Jeg opplevde hva Norge nå opplever: Slutter vi å misjonere, kommer misjonsfeltet i stedet hjem til oss.

Mange reagerte. De ville ikke ha ISLAM «inn bakdøra». Jeg fikk telefoner og mail. Noen syntes det var ubehagelig å stå fram med sin islamfrykt. Jeg lot folk få diskutere privat. Du leser saken her.

DÅRLIG SPØK. Etter en tullesak i det satiriske Dagmagasinet fikk Dagens redaktør og medlem av Kringkastingsrådet, Vebjørn Selbekk, nok. Han tok Dagmagasinet til retten. Mediekritikken jeg skrev om min ganle sjef ble mest lest i mai fordi Medier24 tok saken.

Også den mediekritiske «Fake news og frimodige ytringer» skapte mye engasjement–og mest trafikk i mai. Jeg utfordret min tidligere sjef i Dagen, Vebjørn Selbekk. Innlegget ble publisert på Medier24. Les blogg-versjonen her.

JUNI. En sak skapte flere klikk og delinger på Facebook, men et par andre skapte ENDA mer engasjement i form av diskusjon med meg etter publisering. Også privat og på mail og SMS.

Saken som ble mest likt og delt, var den oppdiktede fortellingen om to fostre som diskuterte muligheten for et liv etter fødselen. Den kan du lese her.

Engasjementet kom med de personlige vitnesbyrdene, eller min troshistorie. 29. juni skrev jeg innlegget «Det er som feil med deg.» Det innlegget fulgte jeg opp med «35 år nå: Hvordan klarte jeg egentlig å bli kristen?» (Klikk på titlene for å lese.)

Fra Føflekkreftforeningen som jeg hadde vært aktiv hos i lang tid, kom denne reaksjonen: «Jeg bare ikke skjønner hva man blir dratt mot og hvorfor dette overhode vekker folks interesse. Dette er humbug fra ende til annen, og humbug holder jeg langt unna.» Jeg trengte ikke svare på den. Det gjorde mine lesere.

JULI. Søndagens tekst 14. juli handlet om at templet hadde fått nok. Folket kunne slutte å gi penger. Denne koblingen kom samtidig med at agurktida gravde seg ned i enkelte predikanters praksis med å ta inn penger. Min gjengivelse av kirkens tekst skapte mer engasjement enn jeg forestilte meg, og den utløste også en hel serie tekster om tiende og gaver til Guds sak.

Den aktuelle søndagens tekst leser du her. Serien «Ti om tiende» leser du her.

AUGUST: «Bryllupsdag»
Trettifire år som ektepar. Det var kona som skreiv på bloggen 4. august. På Facebook-sida til preacher.no nådde vi umiddelbart nesten seksti reaksjoner og tretti kommentarer. I tillegg ramlet gratulasjoner inn via andre kanaler og på våre private profiler. Innlegget til Kathrine er også det som i sum har fått størst respons gjennom hele året. Det er en liten påminnelse til hovedbloggeren (meg) om holde det kort, nært og personlig. Du leser Kathrines sak her.

MEST LEST I OKTOBER: Kampen mot fastlegeimperiet i Sandefjord som også tvang pasientene sine inn på sitt eget treningssenter, Sandefjords desidert dyreste, ble plukket opp av Sandefjords Blad og Tønsbergs Blad. Saken rullet i over ei uke.

Mer helse og kreft

SEPTEMBER. Igjen var det personlig. Jeg skrev blogginnlegget «Dødsdom» 2. september. Det handlet om dødsdommen jeg fikk tre år tidligere. Sykehuset kunne ikke gjøre mer for meg. Jeg hadde et par måneder igjen å leve. Så lever jeg jo likevel, over tre år senere, og jeg er relativt frisk. Miraklet er et faktum. Les saken her.

Også flere artikler om overgrepene i Den katolske kirke skapte stort engasjement. Du finner dem ved å slå opp på «katolsk» eller «overgrep»

OKTOBER. Da sykehuset endelig var enig i at min helbredelse var et faktum og droppet stor og liten behandling, var det nok et eksempel på at det personlige og nære engasjerer mest. Over førti reaksjoner på sida, betydelig flere på min private profil, samt en rekke kommenterer og delinger. Les «Helbredet! Nå er også sykehuset enig» her.

Det skjedde atskillig mer i oktober. Overgrepene i Dan katolske kirke foresatte å engasjere, likeså veivalget i KrF. Min konflikt med fastlegen nådde Sandefjords Blad og skapte mer engasjement der. Fastlegen har ennå ikke tilgitt meg for å protestere mot Mersalg hos fastlegen. Det er tre måneder siden.

NOVEMBER. Jeg tok en sjanse ved å innføre satire som en del av HUMOR-kategorien. Satireteksten om «Human-Evil Forbund krever at Jesus blir fjernet fra juleevangeliet! Faktisk.» slo godt an. Du leser saken her.

DESEMBER. Marias dag 8. desember ble mest lest og delt i desember. Mine lesere er ikke særlig katolske, men det skaper tydelig et engasjement når jeg skriver om katolikker. De har en praksis som skiller seg fra oss protestanter, men de har også mye til felles med oss. Med unntak av svigermor er det ingen som er bekymret for at jeg skal konvertere, men flere setter pris på at jeg behandler katolikkene med respekt, uten å være overdrevent redd for dem.

Ytterligere to saker om katolsk trosliv ble populære i desember: Julenissen og Santa Lucia. Vi nordmenn er ikke katolikker, men det fremmede er ikke lenger så fremmed. Kanskje derfor så mange liker å lese tekstene om katolikker? Flere katolske saker finner du under stikkordet katolsk.

DET ER SLUTT PÅ 2018. Med ønske et godt og framgangsrikt år – kom vi altså helt til 3. januar før jeg hadde klart å lese av all statistikken fra Facebook og WordPress.

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. © 2019 og alle rettigheter reservert. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.