Har vi ikke rett til selv å bestemme når vi skal døpes?

COLOMBIA Fra tidenes morgen har det vært kjent blant de lærde, og spesielt innen kirken, at dåpen er et skritt i tro som hvert enkelt menneske bør ta selv. Så hvorfor får vi ikke rett til å bestemme selv? Hvorfor tar prestene avgjørelsen – bokstavelig talt over hodene våre?

Har vi ikke selv rett til å bestemme om og når vi skal døpes? I ‘Barnekirken i Bogotá’ – Iglesia Cristiana Infantil Dios la Esperanza (ICIDE) – døper vi ikke småbarn, selv om hoveddelen av kirkegjengerne er barn. I denne kirken døper vi mennesker som selv bekjenner sin tro som etterfølgere av Jesus Kristus. Ved dåpen bekreftes vår tro og etterfølgelse, og at Jesus er verdens ene konge og frelser.

   >> LEER EN ESPAÑOL | LES PÅ NORSK

Denne artikkelen ble skrevet av en elev på et kurs i journalistikk som ble holdt i ‘Barnekirken’ i Bogotá – la Iglesia Cristiana Infantil Dios la Esperanza – i september og oktober 2019. Etter at den siste, norske misjonær har reist hjem skal kirkene finne sin egen stemme og lære å fortelle sin egen historie. Artikkelen ble først publisert på spansk med tittelen ¿No tenemos derecho de decidir cuándo bautizarnos? Til norsk ved Victor Skimmeland er Preacher.no.

I ukene framover oversetter vi flere artikler fra spansk til norsk på denne nettsiden.

Er ikke dåp et spørsmål folk må få bestemme selv? I så fall, hvorfor tar den tradisjonelle kirken (den katolske kirke, red.anm.) bort vår rett til å bestemme hva vi skal tro eller tenke?

HUSK >> Klikk HER for å bli en (fot)følger av Victor Skimmeland er PREACHER.no på Facebook

Nettopp av denne grunn mener Gloria Inés Álzate Giraldo, pensjonert leder for Esperanza-stiftelsen og nå pastor uten lønn i Barnekirken, at vi må tenke grundig over dette spørsmålet.

– I vår menighet døper vi ikke småbarn, men voksne.

Hun utdyper også hvorfor tradisjonelle kirker døper babyer i stedet for troende voksne.

– Det er akkurat her vi ser forskjellen mellom å granske skriftene selv og dermed forstå hva livet med Jesus egentlig er.

Gloria Alzate ser det ikke som åndelig spørsmål, men som et uttrykk for gammel tradisjon at kirkene står fast ved barnedåp.

– I de tradisjonelle kirkene døper de av tradisjon, ikke av overbevisning.

Hun forklarer også at dåpens forutsetning er et avklart forhold til Herren.

LES FLERE >> artikler fra Colombia her

Et av kirkens øvrige medlemmer, Rosalba Rivera, hadde også klare meninger om hva dåpen skal være.

– Det er blitt skikk og bruk å gjøre som foreldre og besteforeldre gjør, for ingen barn kommer for å omvende seg fra synd.

Rivera mener at vi må forstå at dåpen ikke er noe ritual.

– Vi må forstå at dåp er et skritt i lydighet til Gud.

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
GAMMEL SKIKK. – Det er blitt skikk og bruk å gjøre som foreldre og besteforeldre gjør, for ingen barn kommer for å omvende seg fra synd, mener menighetstjener Rosalba Rivera om skikken med å døpe babyer i de tradisjonelle kirkene. Foto: Victor Skimmeland.

Vi kan alle ta dette skrittet i tro for å vokse åndelig. I seg selv redder ikke dåpen oss, men den hjelper oss å komme nærmere sannheten og få tilgivelse.

Er du enig i at voksne skal bestemme over småbarns dåp uten å vente til de selv kan ta en beslutning for Jesus og dåp – som ungdom?

Hovedbildet:
DÅP. – I vår menighet døper vi ikke barn, men voksne, sier pastor Gloria Alzate. Foto: Victor Skimmeland.

COLOMBIA Copyright © 2019 Victor Skimmeland er PREACHER.no og forfatteren.