— Så du paven?

AKTUELT Fire minuter over midnatt, natt til i dag, tikket meldingen inn. «Did you see the Pope tonight?» Han er bosatt i Norge, han som tekstet meg, men han er også litt opphengt i paven og den katolske kirke. Nå var det skandale!

Meldingen vekket meg, for jeg hadde glemt å sette mobilen på lydløs. Min nokså faste leser kan norsk, og jeg sendte ham dette svaret:

«Det er litt for seint nå. Send meg en mail, så leser jeg den i morgen.»

FØR DU GÅR VIDERE — HUSK Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK (KLIKK HER)

JEG VISSTE hva paven gjorde i går. Et dokumentarprogram viste et intervju som noen oppfattet som grønt lys for likekjønnede vigsler i den katolske kirke. Min venn var ikke alene om å se det sånn.

Jeg fikk nyheten fra avisa The Independent. Overskriften var “The Pope endorses same-sex civil unions for the first time”. Paven godkjenner likekjønnede partnerskap for første gang.

FAKSIMILE. Avisa The Independent brakte i går nyheten om at paven for første gang hadde sagt ja til likekjønnede vielser. Nyheten var upresis. Faksimile etter sitatretten.

NRK hadde også saken på sine nettsider tidligere på kvelden. Noe mer moderat opplyste statskanalen at “Paven seier ja til borgarleg partnerskap for homofile”. Ikke noen første gang fra NRK.

FAKSIMILE. Også NRK brakte nyheten om at paven hadde sagt ja til likekjønnede vielser. Nyheten var litt mindre upresis enn The Independents framstilling. Faksimile etter sitatretten.

Les sakens bakgrunn:
LES THE INDEPENDENT >> «The Pope endorses same-sex civil unions for the first time»
LES NRK >> «Paven seier ja til borgarleg partnerskap for homofile»
LES CATHOLIC NEWS SERVICE >> «Pope has history of defending marriage, but being open to some civil unions»

HVA HANDLER SAKEN OM? For de som har sett eller lest hele intervjuet med pave Frans, ikke bare et utklipp, dreier det seg ikke om noen katolsk anerkjennelse av ekteskap mellom to av samme kjønn. Det paven gjør, er å tenke høyt om hva som er kirkens anliggender, og hva samfunnet må lage ordninger for. Kirke og samfunn er ikke identiske størrelser. Her likner paven på Paulus, som gjentatte ganger skriver forordninger som gjelder for kirken og dens medlemmer, men som ikke legger seg bort i samfunnet på utsiden. Det er faktisk en forskjell mellom de to.

Allerede for mange år siden, men Frans var erkebiskop i Buenos Aires, Argentina, snakket han om denne problemstillingen. Det var bedre for samfunnet om det lagde lover som regulerte en praksis som allerede fantes, det vil si at mennesker av samme kjønn som levde sammen, også burde får papirer på det. Hadde de barn, desto viktigere.

KIRKEN PRESSES til å anerkjenne likekjønnede ekteskap. I Norge er Den norske kirke snart der at ingen biskoper, prester eller kirkelige ledere lenger vil kunne få jobb uten å anerkjenne samliv for likekjønnede. Toleransen går nå bare en vei.

Den katolske kirke er vant til mer press enn Den norske kirke. Kirken i Kina opplever at prester og medlemmer sendes i fengsel og forsvinner fordi kirken nekter å akseptere kommunistpartiet som endelig instans i spørsmål om organisasjon og teologi.

Kan det være at den katolske kirke vil vie likekjønnede par? Jeg tviler på det, men jeg er ikke profet. Jeg vet imidlertid at en som alltid roper alarm! stadig må finne nye ting å rope over. Tingene går sjelden så galt som han vil. Ja, som han ønsker seg.

Min leser sendte meg en mail. Én setning: “Nå aksepterer Hans hellighet samkjønnet sex.”

Utpå dagen i dag kom en mail til. Jeg skal ikke gjengi den her.

Han og jeg har diskutert katolikker i minst et par år, og heldigvis kan vi ta samtalene privat, ikke i kommentarfeltene. Akkurat som han ikke klarer å skille mellom islam og muslimer, eller mellom homofile og homofili, klarer han ikke å skille mellom Den katolske kirke og katolikker. Eller for den saks skyld, mellom Den norske kirke og vi som er medlemmer der.

SMS. Min venn vekket meg fire minutter over midnatt. Nå var det skandale! Foto: Skjermdump fra mobiltelefon.

PAVEN SA IKKE et ja til likekjønnede vielser i den katolske kirke. Han reflekterte over hvordan samfunnet må ordne seg utenfor kirken. Nettopp derfor var også NRK nokså moderate, allerede fra overskriften. Selv The Independent modererte seg etter hvert som jeg leste hele artikkelen. Mot slutten lurte jeg på om de egentlig hadde hatt dekning for overskriften.

Altså — ingen nye skandaler i dag.

Hovedbildet:
PAVE FRANS. Dokumentarprogrammet som ble vist på mange stasjoner i går antydet at paven nå støtter likekjønnede vigsler i den katolske kirken. Her fra gudstjeneste hvor paven hilser frammøte på St. Petersplassen i Vatikanet 23. september 2020. Foto gjengitt med tillatelse: Catholic News Service/Vatican Media/catholicnews.com.


Jeg skriver tre saker over et felles tema i dag. Du som leser kan diskutere, like og dele fra én post på Facebook, så slipper vi tre diskusjoner. Klikk deg inn nedenfor.

Dette er sakene:
22.10.20 — Så du paven?
22.10.20 Hvordan FRI gjorde Skimmeland til homo
22.10.20 Guttene med blomsterkrans og smykker

Altså, én felles diskusjon for alle tre saker på Facebook i dag.

DU, FORRESTEN… IKKE GLEM Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK, DA (KLIKK HER)

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Alle rettigheter reservert. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.

LIK og KOMMENTÉR >> Denne saken kan du like, dele og diskutere videre på Facebook. Klikk her.