Guttene med blomsterkrans og smykker

BEGREPER/KULTUR «Hør på din fars formaning, min SØNN,
og glem ikke det du har lært av din mor!
For det er en fager KRANS om ditt hode,
et KJEDE som PRYDET din hals.»

Dette skriver kong Salomo i Ordspråkene 1:8-9.

Jeg stusset da jeg leste det. Jeg er også litt overrasket over at ikke andre kristne — unnskyld, bibellesere — har stanset opp ved denne teksten.

Tar vi den for god fisk, er det kong Salomo som skrev verket for tre tusen år siden.

FØR DU GÅR VIDERE — HUSK Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK (KLIKK HER)

ER DET INGEN SOM STUSSER over at en gutt (v. 8) kler seg med smykker (v. 9)? Er det ingen som reflekterer over at på den tida gikk menn i kjole eller skjørt, mens kvinner hadde bukser?

At mannen brukte skjørt, gjorde ham raskere til fots. Både som budbringer og i krig var farten avgjørende. At kvinnen brukte bukser var for å skjerme hennes dyd, for å gjøre henne vanskelig tilgjengelige for fremmede.

Selv på Jesu tid gikk menn med kjole og skjørt. Da Peter og vennene fisket, dro de kåpen opp rundt seg og bandt den fast så det ikke skulle stå i veien. Bibelen snakker ikke om det, men vi vet fra historien at det slett ikke var uvanlig å kle seg helt naken når oppgaver skulle løses. Fiskere kunne være nakne — det var jo praktisk når de likevel var i vannet. Idrettsmenn var nakne. Under de olympiske leker konkurrerte utøverne uten klær på seg. Publikum skulle få se muskelspillet.

Så forandret kulturen seg. Mannen kunne ikke lenger bruke vide kapper og kofter, for de hang seg fast i landbruksredskapene. Ja, etter hvert også i maskiner som drev tog, fabrikker og krigsvåpen. Flagrende gevanter var uegnede til sjøs.

Så måtte mannen klippe det lange håret han hadde smykket seg med helt siden Samson var verdens sterkeste mann. Langt hår og maskiner passet heller ikke sammen.

Les mer om Samsons hår i Store Norske Leksikon.

FØRSTE VERDENSKRIG tok knekken på skjegget. Gassmaskene var ikke tette nede i skyttergravene.

Skjegget ble raket før også. Romerne rakte av seg skjegget så ikke fienden kunne gripe det og holde soldaten fast mens sverdet fant veien til hals eller buk.

SMYKKER, KLÆR OG FRISYRER er sosiale konstruksjoner. Feminint og maskulint har endret seg over tid. Det kommer til å endre seg igjen.

Klær definerer ikke kristne verdier. Klær definerer våre kulturelle forventninger.

Hvilken kultur tilhører så du? Ser du på det ytre? Leter du etter tegn på avvikende standarder?

Hvis jeg skulle intervjuet en av Bibelens kjendiser, tror jeg det måtte blitt nettopp Samson. Mitt første spørsmål kunne vært:

‘Samson, tell me why you wore a skirt and boasted a long hairdo, and was still considered the strongest, most masculine of your day? You certainly dressed queer…’

Altså:

Fortell meg hvorfor du gikk i skjørt og viste fram det lange håret ditt, og likevel var du regnet som den sterkeste, mest maskuline av dine samtidige. Noen skal ha det til at det SÅ homsete ut, det antrekket…

JEG HAR TIDLIGERE SKREVET flere stykker om synd. Synd er ikke så enkelt som noen vil ha det til. Leste du da jeg skrev om Syndens geografi? Eller om Jesus som ba den som var uten synd, kaste den første steinen? Eller hva jeg skrev om synd for et par uker siden?

Du kan lese om Jesus og møtet med kvinnen som hadde levd med mange menn i «Jesus og den samaritanske kvinnen» (Joh 4:1-26)

Du kan også lese om «Kvinnen som ble grepet i ekteskapsbrudd» (Joh 7:53-8:11)

Jeg har vel bare én ting å si til deg i dag:

Ikke vær så opptatt av det ytre! Se heller til hjertet!

Hva GJØR egentlig dette mennesket du har hengt deg så opp i?

Og la folk som ikke hører til i din kirke leve som de vil uten at du fordømmer dem. Vi har fått oppgaven med å bedømme og vurdere oss selv og våre egne, men ikke de som står utenfor våre sammenhenger. Vi kan altså slappe av. Og vil du likevel gjøre noe, så er kallet vårt å forkynne evangeliet. De gode nyhetene. Ikke streng og skarp moralisme.

Snakkas.


Jeg skriver tre saker over et felles tema i dag. Du som leser kan diskutere, like og dele fra én post på Facebook, så slipper vi tre diskusjoner. Klikk deg inn nedenfor.

Dette er sakene:
22.10.20 –Så du paven?
22.10.20 Hvordan FRI gjorde Skimmeland til homo
22.10.20 Guttene med blomsterkrans og smykker

Altså, én felles diskusjon for alle sakene på Facebook i dag.

DU, FORRESTEN… IKKE GLEM Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK, DA (KLIKK HER)

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Alle rettigheter reservert. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.

LIK og KOMMENTÉR >> Denne saken kan du like, dele og diskutere videre på Facebook. Klikk her.