Stavkirke på hjul

DAGEN/KRISTENLIV Nettverket Bønn for Den norske kirke ønsker å sette bibel og bønn på agendaen. Derfor har de bygget et 6,4 meter høyt stavkirkekapell på en bilhenger.

Først publisert i Dagen tirsdag 6. august 2013

Rundt 450 frammøtte fikk forrige mandag se at Høyjord stavkirke har fått en mobil lillebror. Jo Hedberg som er leder for nettverket Bønn for Den norske kirke, som har hovedsete i Vestfold, viste fram tilhengerkapellet som fra neste sommer skal reise hele Norge rundt.

Hedberg ble invitert til Olsokdagene i Andebu i Vestfold av diakon Torild Bonden Hanedalen, menighetsrådet og sokneprest Jan Brastein. Det var Brasteins siste gudstjeneste i bygda, for mandag 19. august reiser han og kona til sjømannskirken i Tenerife.

– Vi kommer dit folk vil ha oss, vi, enten det er kristne stevner eller alternative messer, forklarer Jo Hedberg, leder for nettverket.

– Vi er ikke redde for å dra noe sted. Men folk skal være klar over at vi alltid vil peke på Jesus.

Kirke i åtti

Kapellet er bygget på en biltransport-tilhenger og holder seg innenfor reglene for mål og vekt.

En prototype ble prøvekjørt allerede i fjor sommer. Dagens kapell stod ferdig på forsommeren. Etter en kort tur innom Oasestevnet tidligere i sommer, syntes Hedberg det var passende å takke ja til invitasjon til Olsokstevnet i Høyjord stavkirke.

– Vi kan ikke bare regne med at folk kommer til kirken av seg selv, så det er viktig at vi også ruller ut til folket. Du kan vel si at vi kjører kirken ut til folket i åtti kilometer i timen, humrer Hedberg.

– Altså full fart med evangeliet?

– Absolutt! Vi kan ikke gi opp kampen for evangeliet. Det er viktig at vi ikke slutter å peke på Jesus, og at vi gjør det på den måten Gud minner oss på. Denne lille stavkirken er en fin døråpner for åndelige samtaler. Folk vi ellers ikke ser i kirken kommer selv og starter samtaler – ofte av det dype, åndelige slaget. Så denne lille kirken fungerer bedre enn vi hadde regnet med på forhånd.

KAPELL. Kapellet er bygget på dugnad etter IKEA-metoden. Fullt utslått er det over seks meter høyt. Foto: Victor Skimmeland/Dagen.

Håper på flere

Neste år regner Hedberg med at kirken blir å se en rekke steder rundt i landet og kanskje på noen av Kristen-Norges stevner.

Valget av stavkirke som modell for det rullende kapellet, var ikke tilfeldig.

– Vi vil minne folket nettopp på verdien av vår kristne kulturarv. Kirken har vi hatt hos oss i tusen år, og den har gjort at Norge er der vi er i dag. Behovet for Jesus i vårt personlige liv og i samfunnet er like stort i dag. Kilden til vår kristne tro er jo Bibelen. Den må vi hegne om, lese og arbeide med å følge. Først da får Gud sin gode vei i våre liv og i vår nasjons liv.

Hengerkapellet er bygget som en forenklet modell av stavkirkene på Gol og i Borgund. Når det monteres opp, er det hele 6,4 meter høyt med tårnet, og totalt veier det 1.620 kg.

– Neste gang bygger vi kanskje et hengerkapell med mer moderne uttrykk, i hvert fall som ikke krever så mye montering. Jeg håper også at det er flere som bygger seg slike små kirker, slik at Jesus og frukten av hans gjerninger blir mer synlig blant oss, sier Hedberg.

Den mobile kirken har allerede fått egen nettside: hengerkapellet.com
DAGEN

Fakta: MOBILT KAPELL PÅ BILHENGER

  • Hengerkapell bygget etter modell av Gol og Borgund stavkirker.
  • Er 6,4 m høyt og veier 1.620 kg.
  • Skal trille Norge rundt i evangelisering og bibellesning.
  • Bygget av Jo Hedberg m.fl. og brukes av nettverket Bønn for Den norske kirke, som har over 1.400 medlemmer.

Bildetekst:
TRE TÅRN: Kirke møter kirke. Hengerkapellet er plassert mellom menighetshuset og stavkirken i Høyjord. Foto: Victor Skimmeland/Dagen.

Copyright © 2013 Dagen/Victor Skimmeland. Sakene i denne kategorien utgjør kun et lite utvalg av de sakene jeg leverte i alle årene jeg jobbet som fast frilanser i avisa Dagen.