Sakset: Følte seg presset av fastlegen

VEIEN VIDERE – Fastlegen pushet meg ganske kraftig, og det synes jeg er problematisk, sier Victor Skimmeland.

HUSK >> LIK og FØLG PREACHER.no på FACEBOOK

Han har vært kreftfri i over to år nå, og det er mye takket være en omlegging av livsstilen. Og trening.

– På det meste veide jeg 104 kilo. Nå er jeg nede i 87. Det er takket være at jeg går minst 10.000 skritt hver dag, trener styrke tre ganger i uka, og får ukentlig veiledning av fysioterapeuten min, sier han fornøyd.

All treningen til tross, eller kanskje nettopp på grunn av den, ble han overrasket da fastlegen hans anbefalte at han burde bli medlem av et treningssenter.

– Legen pushet meg ganske kraftig, og det syns jeg er problematisk. Jeg er heldigvis meningssterk og oppegående – hva da med de som ikke er like sterke og blir utsatt for et slikt press, sier Skimmeland.

(Saken fortsetter under bildet.)

– UGREIT: Victor Skimmeland føler at fastlegen hans presset på ham et tilbud om å bli medlem i et treningssenter. Han synes ikke det er greit at legen er medeier i det samme treningssenteret. Foto: Morten Fredheim Solberg

Sandefjords Blad har også fått en lignende historie fra en annen pasient, som for øvrig også har overlevd kreft. Hun forteller om det hun opplevde som pågående spørsmål om hvor hun trente fra legen.

– At jeg trente to ganger i uka var visst ikke nok. Legen ga tydelig uttrykk for at jeg måtte trene på dette ene senteret, for det var det som var best, forteller pasienten som ønsker å være anonym.

Hun valgte å overse legen, blant annet fordi hun syntes treningssenteret var dyrt.

– Men jeg kjenner andre som trener der og som er fornøyde, men de er også «headhuntet» dit, opplyser hun.

LES SKIMMELANDS LESERINLEGG HER

– Høres problematisk ut

Sandefjords Blad ringer Forbrukertilsynet. Der forteller juridisk direktør Frode Elton Haug at metoden kan reise spørsmål som er belyst i markedsføringsloven.

– Loven sier at det er forbudt å gi villedende markedsføring, og har et generelt krav om at det er forbudt å drive i strid med god markedsføringsskikk, sier Elton Haug.

I markedsføringslovens paragraf to heter det blant annet at man bør legge «vekt på om markedsføringen, på grunn av utforming, format, omfang eller andre virkemidler, fremstår som særlig påtrengende.»

I rådet for legeetikk, som er oppnevnt av Den norske legeforeningen, forteller leder Svein Aarseth at han ikke har vært borti denne problemstillingen tidligere.

– På generelt grunnlag vil jeg si at dette høres problematisk ut. Vi er opptatt av at leger med offentlige avtaler ikke skal henvise til noe de selv har økonomiske interesser i, sier han til Sandefjords Blad.

Han viser til de etiske reglene for leger. I paragraf sju i kapittel én heter det at «en lege må ikke utnytte en pasient hverken seksuelt, økonomisk, religiøst eller på annen måte. En pasients samtykke fritar ikke legen for ansvar.»

Aarseth mener at hvis pasientene i Sandefjord klager til det etiske rådet, så ville rådet sett nærmere på saken.

– Det er fordi jeg mener det kan være noe i saken som vi bør vurdere, sier han.

– Pusher ikke

Daglig leder ved treningsklinikken EviBase, Kine Gulliksen, sier de ikke har fått tilbakemeldinger fra noen som føler seg presset til å bli medlem.

– Hvis pasienten ønsker det, får han eller hun henvisning til klinikken fra legen sin. Da kontakter jeg pasienten og spør om de vil dette. Vi kan også ha en samtale før de blir medlem, dersom de er usikre. Dette er ikke noe de skal bli presset til, sier hun.

Når kundene kommer med en henvisning fra legen, argumenterer hun at det er lettere for senteret å følge opp pasientene. Gulliksen forteller at de har hatt en jevn strøm av nye kunder etter at de startet opp i mai.

(Saken fortsetter under bildet.)

PÅ SENTERET: Kine Gulliksen er daglig leder ved EviBase treningssenter. Hun forteller at ingen skal føle seg presset til å bli med hos dem. – Det er blant annet derfor jeg har samtale med alle som ønsker det før de eventuelt tegner medlemsskap, forklarer hun. Foto: Morten Fredheim Solberg

Sandefjords Blad har også vært i kontakt med fastlegen til den anonyme kvinnelige pasienten. Legen selv synes ikke metoden som ble brukt var pågående.

– Jeg pusher det selvfølgelig ikke på noen. Men jeg er opptatt av trening i et folkehelseperspektiv, for jeg ser at treningen har positiv effekt på de som blir med, sier legen.

Legen poengterer også at de så langt ikke har tjent en eneste krone på senteret.

–Treningen vår har en helt spesiell effekt på folkehelsen, og det er vanskelig å få eldre mennesker til å trene. Vi ser resultater som at blodtrykk og kolesterol går ned. Dette forteller jeg pasientene mine om, og prøver å motivere dem til å begynne å trene, sier legen.

SAKEN BLE FØRST PUBLISERT HER (BETALINGSMUR)

Copyright © 2018 Sandefjords Blad.