Nye ord

«Mandakt»? «Bynynorsk»? «Djevelargument»? Det hender jeg er førstemann med et nyord. Da er jeg ikke rausere enn at jeg fort blir litt ærekjær.

TANKER | preacher.no | Victor Skimmeland | 21. november 2017

Det hender jeg finner på nye ord. Nye i den forstand at jeg er førstemann som bruker ordet i akkurat denne betydningen eller sammenhengen. Hvordan jeg veit det? Jeg googler uttrykket. Kommer det ikke opp noe — i den sammenhengen — var jeg vel førstemann, da.

En god del ord jeg trodde jeg at var først ute med, har vært brukt av andre før meg. Da påstår jeg ikke lenger at ordet er mitt. Sånn sett er Google bra.

Så hender det folk låner et ord av meg. Det er helt greit. Da kan du regne med at ordet snart dukker opp på Google. Hvis du skulle finne en referanse til ordet som er eldre enn mitt, kan det hende det er sånn. Da er det bare å si fra. Jeg retter.

Det kan også hende at noen har brukt ordet i en tilbakedatert artikkel, eller redigert en eldre artikkel og tatt inn et nyere, fjongere ord. Altså mitt. Da er ordet fremdeles mitt.

Her skal du få fire nye ord fra meg. Lista skal utvides etter hvert som jeg finner på flere ord.

Ikke så mye fra meg på en tirsdag, altså, men det får være. I dag har jeg flere ande oppgaver å bryne meg på.

Nye ord fra Skimmeland

  • Bynynorsk, def. engelsk. Slanguttrykk. Jeg brukte ordet første gang i blogginnlegget «Sykdommen awesome» 5. oktober 2017 og gjentok det i innlegget «Hva Jesus ikke sa: – La enhver bli salig i sin egen tro» 17. oktober.
  • Djevelargument, def. et argument som låser en situasjon, gjør den umulig å løse. Ordet er brukt første gang i bloggen i går, MANDAKTen 20. november.
  • Mandakt, def. er en sammenslåing av ordene “mandag” og “andakt”, altså andakt på en mandag. Brukt første gang i blogginnlegget «Barrabas» 28. august 2017.
  • Trigger tip, def. utløsende tips. Brukt første gang av meg i blogginnlegget «Hva jeg lærte av Mamma til Michelle» 18. november 2017.

Jeg lager ei fast side som jeg skal holde oppdatert. Der vil du finne en til enhver tid oppdatert liste over «mine» ord og uttrykk.

— Ja, jeg er kanskje ikke verdens smarteste, men det hender jeg finner finner frø, jeg også, sa den blinde høna.

God tirsdag.


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no. Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale som ikke er merka med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskytta. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene må ha særskilt tillatelse. Spør meg. Ikke-kommersiell bruk er greit uten at du spør først. Hvis du oppgir full kildehenvisning.